Poljska najavila promjene u kontroverznoj sudskoj reformi, oporba tvrdi: "To je privid i laž"

Poljska najavila promjene u kontroverznoj sudskoj reformi, oporba tvrdi: "To je privid i laž"
Foto: Hina
 
KONZERVATIVNA stranka na vlasti u Poljskoj je najavila u četvrtak plan zakona koji bi unio blage promjene u pravosudne reforme koje su izazvale oštru reakciju Europske komisije.
 
To je najavio zastupnik Prava i pravde (PiS) Marek Ast, dan nakon odgovora koji je Varšava dala Bruxellesu, odgovora koji nije donio nikakvo ublaženje s poljske strane.
 
 
 
Kritike poljskih reformi odnose se na slabljenje neovisnosti pravosudnog sustava prema političkoj klasi, a plan zakona PiS ograničava ovlasti ministra pravosuđa da smijeni predsjednika ili zamjenika predsjednika suda. Prema tom dokumentu, takvu odluku može donijeti samo ministar nakon dogovora sudskog zbora, tijela koje biraju sami suci i Nacionalnog vijeća sudstva.
 
Još jedna promjena koja odgovara na zabrinutosti Bruxellesa odnosi se na dob umirovljenja sudaca. Reforma, za koju kritičari tvrde da joj je svrha ubrzano umirovljenje sudaca koji ne odgovaraju vlasti, određuje razliku između sutkinja koje bi trebale otići u mirovnu sa 60 godina i sudaca sa 65. Plan zakona omogućuje jednaku dob umirovljenja, sa 65 godina, za oba spola, ali dopušta sutkinjama odlazak u mirovinu sa 60 godina ukoliko to žele.
 
"Promjene su privid i laž"
 
Predsjednik republike, a ne ministar pravosuđa, kao što se sada predviđa, odlučit će hoće li sudac, ako želi, nastaviti raditi i nakon te dobi.
 
Oporba smatra da su promjene koje je predložila stranka na vlasti tek "privid i laž".
 
Bivši glasnogovornik Nacionalnog vijeća sudstva Waldemar Zurek rekao je da se nada da te "kozmetičke promjene" koje predlažu konzervativci neće prevariti Europsku komisiju. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara