POLJSKA ODLUČILA KUPITI AMERIČKE ZRAKOPLOVE F-16

Poljska je u petak odlučila projekt obnove svoje flote borbenih zrakoplova, vrijedan 3,5 milijardi dolara, dodijeliti američkoj tvrtki Lokheed Martin, javljaju mediji.

Poljska vlada odlučila je svoju flotu zrakoplova sovjetske proizvodnje tipa Mig zamijeniti sa 48 američkih zrakoplova tipa F-16 kako bi svoje oružane snage dovela do razine ostalih članica NATO-a, javio je BBC.

Američka tvrtka pobijedila je na natječaju u konkurenciji francuskog proizvođača Dassaulta, koji je nudio zrakoplov Mirage 2000, te britanskog BAE Systemsa i švedskog Saaba koji su zajednički ponudili zrakoplov Jas-39 Gripen.

´Odlučio sam da je ponuda podnesena u ime američke vlade za nove zrakoplove F-16 najkorisnija za poljske zrakoplovne snage i poljsko gospodarstvo´, rekao je poljski ministar obrane Jerzy Szmajdzinski.

Izvršni direktor Dassaulta Charles Edelstenne optužio je poljsku vladu da se vodila političkim kriterijima pri donošenju odluke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Politički element bio je dominantan, važniji od cijene i kvalitete´, rekao je Edelstenne za RFI.

´Već sam duže vrijeme osjećao da favoriziraju Amerikance, tako da nisam iznenađen´, dodao je.

Szmajdzinski je na konferenciji za tisak rekao da je ´Poljska svoju odluku donijela na temelju vrijednosti, a ne na temelju politike´.

On je rekao da bi prvi zrakoplovi trebali biti isporučeni 2006. godine, dok bi flota trebala biti u potpunosti operativna 2008. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara