Poljska usvojila novi zakon o lustraciji

POLJSKI parlament prihvatio je u petak zakon koji sve javne osobe, visoke dužnosnike i suce, ali i profesore i novinare obvezuje da javnost upoznaju sa svojom eventualnom prošlošću suradnika komunističkih tajnih službi.

Braća Lech i Jaroslaw Kaczynski, poljski predsjednik i premijer, istaknuli su tu temu kao glavni adut u predizbornoj utrci njihove konzervativne stranke Pravo i pravednost koja je pobijedila na prošlim parlamentarnim izborima.

Na temelju novog zakona, javne će osobe morati zatražiti da im ustanova koja upravlja arhivima bivše političke policije SB i drugim bivšim komunističkim službama, potvrdu o tome jesu li surađivali s tim službama.

Informacija o suradnji s komunističkim službama može biti razlog za otpuštanje s posla, kao i odbijanje traženja potvrde, piše u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi će se zakon, prema službenim procjenama, primjenjivati na više stotina tisuća Poljaka.

Svećenstvo nije obuhvaćeno novim zakonom, premda njegova prošlost i dalje potresa poljsku Katoličku crkvu. Prema arhivskim podacima, od 10 do 15 posto crkvenih dostojanstvenika surađivalo je sa specijalnim službama bivšeg režima.

Oporba se žestoko usprotivila ovom zakonu, naglašavajući da bi manjkavi ili falsificirani arhivski dokumenti mogli upropastiti karijere mnogih ljudi.

Da bi stupio na snagu, novi zakon moraju odobriti Senat i poljski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara