Poljska vladajuća stranka očekivala apsolutnu većinu na izborima. Nije uspjela

Poljska vladajuća stranka očekivala apsolutnu većinu na izborima. Nije uspjela
Foto: EPA

POLJSKA nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) najvjerojatnije je tijesno osvojila drugi mandat na vlasti, nakon prebrojanih 99,5 posto glasova na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, ali nije dobila dovoljno glasova da bi mogla mijenjati Ustav.

PiS je također vjerojatno izgubio kontrolu nad manje utjecajnim gornjim domom parlamenta, Senatom, rekla je čelnica oporbe Katarzyna Lubnauer.

Očekivali su apsolutnu većinu

Konačni službeni rezultati ne očekuju se do ponedjeljka kasno navečer, no vjerojatni preokret za PiS, koji je po prvim djelomičnim rezultatima očekivao apsolutnu većinu, održava složenost poljskog izbornog sustava.

Preliminarni rezultati izbora nakon prebrojavanja 99,5 posto glasova pokazali su da je PiS osvojio 43,8 posto glasova, dok je 2015. osvojio 37,6 posto.

No neki analitičari su istaknuli da bi se to moglo pretočiti u manje od 231 zastupničkog mjesta koja su potrebna za većinu u donjem domu, Sejmu, što znači da će morati tražiti koalicijske partnere.

PiS se nadao dvotrećinskoj većini u Sejmu, kojom bi mogao mijenjati Ustav.

"Vraćen Senat. Zahvaljujući dogovoru oporbenih stranaka, oporba će imati većinu u Senatu", napisala je na Twitteru Lubnauer.

Oporba vratila Senat?

Bude li to potvrđeno, oporba će moći blokirati ili odgoditi usvajanje prijedloga zakona koje predloži PiS i imat će pravo glasa o imenovanjima u najviše poljske institucije.

Liberalna oporba ostvarila je velike pobjede u nekim velikim gradovima čiji su birači zabrinuti za sudbinu demokratskih standarda u zemlji.

U parlament je prvi put ušla i skupina krajnje desnih političara i aktivista, Konfederacija, osvojivši 6,8 posto glasova.

Unatoč neizvjesnosti u pogledu izbornih rezultata, PiS je poručio da će nastaviti s reformama pravosuđa, koje kritičari smatraju politiziranjem sustava i zbog kojih je EU tužio Poljsku sudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara