Poljski konzervativac napada LGBT zajednicu, mogao bi pobijediti na izborima

Poljski konzervativac napada LGBT zajednicu, mogao bi pobijediti na izborima
Foto: EPA

ČELNIK poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski upozorio je poljsko konzervativno biračko tijelo na navodne opasnosti od LGBT zajednice, kritizirajući njezine pripadnike uoči skorih parlamentarnih izbora u listopadu i predstavljajući svoju stranku kao jedinog zaštitnika obiteljskih vrijednosti.   

Kaczynski je pozdravio nedavne izjave krakovskog biskupa Mareka Jedraszewskog koji je početkom kolovoza taj pokret, čiji amblem prikazuje dugine boje, nazvao "duga kuga", "opasna ideologija" i "antropološka greška".

Pokreti LGBT zajednice i zahtjevi za jednakim pravima osobito se doživljavaju kao prijetnja tradicionalnoj obitelji u ruralnim i konzervativnim regijama Poljske, u kojima je i najveća potpora stranci Pravo i pravda.

"Ima nekih u našoj zemlji koji žele napasti naše obitelji"

Kaczyinski je, pozivajući glasače da podupru njegovu stranku na izborima 13. listopada, rekao da je njegova stranka (PiS) jedini izbor koji će zaštititi Poljsku od "raspada obiteljskih vrijednosti" i "demoralizacije djece".

"Ima nekih u našoj zemlji koji žele napasti naše obitelji, naše škole i vrtiće, naše živote, koji žele izbrisati našu kulturu, našu slobodu, naša prava", kazao je Kaczyinski na izbornom okupljanju u gradu Stalowa Wola, na jugoistoku zemlje.

Čelnik PiS-a je kritizirao zapadne zemlje u kojima je, po njegovim riječima, "sloboda likvidirana", a građane, tvrdi on, za javno izražavanje mišljenja kažnjava administracija.

PiS je u ispitivanjima javnog mnijenja u jasnom vodstvu na ljestvici preferencija uoči parlamentarnih izbora 13. listopada.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara