Poljski predsjednik želi stalnu prisutnost NATO-ovih snaga na istoku Europe

Poljski predsjednik želi stalnu prisutnost NATO-ovih snaga na istoku Europe

Foto: FAH

POLJSKI predsjednik Andrzej Duda izrazio je nadu da će čelnici NATO-a osigurati "stalnu prisutnost savezničkih vojnih snaga na istoku Europe", za vrijeme održavanja idućeg summita koji će se održati u srpnju u Varšavi.

Zabrinute zbog djelovanja Rusije u Ukrajini, Poljska i baltičke zemlje već odavno traže stalnu prisutnost NATO-ovih vojnih snaga na svom teritoriju, no Savez je dosad svoj angažman pokazivao stalnim rotacijama svojih vojnika.

NATO se treba prilagoditi novim okolnostima, učvrstiti se u Europi istodobno infrastrukturom i brojem vojnih snaga, kazao je Duda, nakon razgovora s Jensom Stoltenbergom u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Varšavi će se 7. i 8. srpnja održati summit šefova država i vlada zemalja saveznica, koji se organizira svake dvije godine.

"Važno je da vojne snage NATO-a budu razmještene i vidljive i u istočnoj Europi, jer će svojom prisutnošću ondje biti neka vrsta jamstva" državama koje dijele granicu s Rusijom, rekao je.

"Jedan od glavnih ciljeva idućeg NATO-ova summita bit će jačanje sigurnosti Saveza u središnjoj Europi, ali i na njezinu jugu", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara