Poljski premijer napao medije, kaže da su u rukama stranog kapitala

Poljski premijer napao medije, kaže da su u rukama stranog kapitala
Foto: EPA

DVA dana prije posjeta njemačke kancelarke Varšavi poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je glasila s njemačkim kapitalom da "utječu na unutarnja poljska pitanja", pa čak i "napadaju aktualnu vlast u zemlji".

"Danas su mediji u rukama stranaca, uglavnom Nijemaca. Ti njemački mediji su posebno aktivni tijekom kampanje za lokalne izbore", rekao je predsjednik poljske vlade za privatnu televiziju Republiku.

Morawiecki je u tom smislu upro prstom u njemačko-švicarsku grupaciju Ringier Axel Springer koja je vlasnik tjednika Newsweek Polska, visokotiražnog lista Fakt i informativnog portala Onet, koji su svi odreda kritični prema nacionalističkoj vladi.

"U zemljama poput Francuske i Španjolske bilo bi nezamislivo da se strane zemlje neizravno, putem medija, otvoreno i snažno upleću u kampanju i napadaju aktualnu domaću vlast", rekao je Morawiecki uoči drugog kruga lokalnih izbora koji su presudni za stranku Pravo i pravda (PiS).

PiS u prvom krugu nije uspio pobijediti u velikim gradovima koje je zadržala liberalna oporba, među kojima Varšavu, Wroclaw i Lodz. U drugom krugu bitka se ponajprije vodi za Krakow i za Gdanjsk.

PiS koji je na vlast došao 2015., promijenio je dobar dio vrha stranke i novinara javnih radijskih i televizijskih mreža a danas ističe da treba "ponovo polonizirati" poljska glasila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara