Poljski tinejdžer nazvao princa Harryja izdajnikom rase, zbog toga mora u zatvor

Poljski tinejdžer nazvao princa Harryja izdajnikom rase, zbog toga mora u zatvor
Foto: EPA

TINEJDŽER, pripadnik neonacističke skupine koji je britanskog princa Harryja nazvao izdajnikom rase nakon što se oženio s američkom glumicom Meghan Markle i sugerirao da ga treba ubiti, osuđen je na više od četiri godine zatvora, javlja danas BBC.

"Vidimo se kasnije, izdajniče rase"

Michal Szewczuk (19) objavio je fotografiju Harryja, vojvode od Sussexa, kako drži pištolj prislonjen na glavu uz tekst "Vidimo se kasnije, izdajniče rase".

Fotografiju je objavio nekoliko mjeseci nakon Harryjeva vjenčanja s Meghan, čija je majka Afroamerikanka, a otac bijele rase.

Szewczuk i suoptuženi Oskar Dunn-Koczorowski (18), obojica poljske nacionalnosti, priznali su krivnju za poticanje terorizma.

Podržavali su Breivika

"Dunn-Koczorowski i Szewczuk se očito smatraju superiornijim od većine društva i vjeruju da je njihova dužnost izraziti svoja uvjerenja i podučavati druge", rekao je Martin Snowden, viši detektiv i čelnik protuterorističke policije u sjeveroistočnoj Engleskoj.

"Puno materijala koji su objavili na društvenim mrežama ne samo da odražavaju njihova ekstremistička uvjerenja nego i potiču druge da izvode jednaka neumjesna djela", dodao je.

Szewczuk je osuđen na četiri godine i tri mjeseca, dok je Dunn-Koczorowski dobio 18 mjeseci zatvora.

Ostalim objavama na internetu podržavali su norveškog ekstremno desnog ubojicu Andersa Breivika i neonacističku skupinu Sonnenkrieg Division.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara