POLOVICA GRAĐANA BiH VJERUJE DA IM JE DRŽAVA KORUMPIRANA

Više od polovice građana Bosne i Hercegovine smatra kako tom državom upravljaju korumpirane vlasti, a problem korupcije je istodobno ocijenjen kao jedan od najtežih u zemlji, pokazalo je istraživanje što ga je proveo ogranak organizacije Transparency International za BiH (TI) i čiji su rezultati u petak objavljeni u Sarajevu.

Projekt istraživanja raširenosti korupcije u BiH financijski je pomogla misija Europske unije u toj zemlji i on je proveden na reprezentativnom uzorku od 1640 ispitanika.

Slično ispitivanje javnog mišljenja provedeno je i prije dvije godine, a rezultati su gotovo identični.

"Na žalost, pokazalo se kako za protekle dvije godine nije smanjena korupcija u zemlji", kazao je voditelj ureda TI za BiH Boris Divjak.

Na popisu 133 zemlje u kojoj je TI do sada istraživao problem korupcije, BiH se nalazi između 70-og i 75-og mjesta.

Na ljestvici od 1 do 10, kojom je ocjenjivana raširenost korupcije i pri čemu je 1 oznaka najgoreg stanja, BiH je dobila ocjenu 3,3.

Oko 52 posto ispitanika u najnovijem istraživanju TI kazalo je kako čvrsto vjeruje da je predsjedništvo BiH korumpirano.

Još lošije je prošlo Vijeće ministara BiH, kojega korumpiranim smatra gotovo 55 ispitanika, dok je njih 58 posto spremno tvrditi kako su korumpirane vlade Federacije BiH i Republike Srpske.

Daleko najgore ocjene dobile su vlasti županija unutar Federacije BiH, a najbolje stoje vlasti na razini općina.

Veliki broj ispitanika vjeruje kako je korupcija duboko ukorijenjena i u političkim strankama, nešto više u vladajućim nego u oporbenim.

U apsolutnim postocima najgorom se smatraju Stranka demokratske akcije (SDA) i Srpska demokratska stranka (SDS), a nešto bolju sliku u javnosti ima Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko 42 posto ispitanika vjeruje kako je većina političkih čelnika u BiH uključena u korupciju, dok 26,6 posto smatra kako to čine svi političari.

Odgovarajući na pitanja o neposrednom iskustvu s korupcijom, ispitanici su ipak još jednom kao najkorumpiranije označili policajce i liječnike, a slijede ih općinski službenici, carinici, učitelji, poreznici i sveučilišni profesori.

Ispitanici tvrde kako za bolju liječničku uslugu valja platiti od 10 pa do tisuću i pol eura, dok za podmićivanje sveučilišnog profesora treba izdvojiti iznos od 50 do 500 eura.

Nakon nezaposlenosti, korupciju najvažnijim problemom smatra najveći broj građana BiH, dok je pitanje političke nestabilnosti tek na trećem mjestu.

Zanimljivo je kako je lošim međuetničkim odnosima u BiH zabrinuto nepunih pet posto ispitanih, dok je suđenje ratnim zločincima važno za nepunih dva posto.

"Korupcija će na neki način uvijek biti prisutna no mi očekujemo da svaka država uspostavi određene mehanizme kojima će se protiv toga boriti", kazao je voditelj misije EU u BiH Michael Humphreys komentirajući rezultate istraživanja TI.

Po njegovim riječima, BiH na tom planu do sada definitivno nije učinila mnogo, a najbolji primjer je činjenica da ta zemlja još nema zakon o javnim nabavama.

Upravo nepostojanje tog zakona dopušta brojne zloporabe i pronevjere proračunskih sredstava na koje je ukazala i revizija rada tijela vlasti BiH za prošlu godinu.

Revizori su utvrdili kako su na sumnjiv način potrošene desetine milijuna eura, no njihova izvješća nisu dovela ni do kakve akcije pravosudnih organa.

"Mi ne želimo da nalazi revizora budu samo knjige koje će skupljati prašinu na policama", upozorio je Humphreys.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara