"Položaj Hrvata u Republici Srpskoj mnogo je bolji nego u ostatku BiH"

IVO MIRO JOVIĆ, član predsjedništva HDZ-a BiH, danas je za bosansko-hercegovački Fokus izjavio kako je Hrvatima puno bolje u Republici Srpskoj nego u Federaciji Bosni i Hercegovini, gdje čine konstitutivni narod.

Jović drži da Hrvati nisu ravnopravni s Bošnjacima, a tome u prilog naveo je nepravednost u izdavanju proračunskih sredstava. Tako je od predviđenih 900 milijuna KM za socijalne kategorije stanovništva, kako je rekao Jović, 815 milijuna izdano Bošnjacima, dok je tek 85 milijuna poslano na hrvatske adrese.

Takva računica nije u skladu s onom novčanom masom koju Hrvati godišnje uplaćuju u državni proračun. "Hrvati pune proračun s više od 44 posto, a povratak je manji od 19 posto", objasnio je Jović. Više nego očit nesrazmjer Jovića je navelo da zaključi o hrvatskoj neravnopravnosti u odnosu na prevladavajuće Bošnjake.

Ujedno je dodao da se "prijedlogom raspodijele sredstava koji se dobiju od privatizacije državnih poduzeća, bilo je predviđeno sramotnih 7,8 posto za prostore gdje Hrvati žive." Jović se u tom smislu osvrnuo i na moguće ustavne reforme Republike bosne i Hercegovine. "Mi smo svjesni činjenice da hrvatski narod, kao i svaki drugi promatrač koji je neutralan vidi da su Hrvati nejednako zastupljeni u ovoj zemlji."

"S ovakvim Ustavom svi su rekli da ne možemo u Europu i treba ga napraviti tako da zemlja bude funkcionalnija, jeftinija i pravednija", poručio je Jović dodajući da su i Hrvati i HDZ uvijek spremni za dogovor.

"Sigurno možemo reći da je položaj Hrvata u Srpskoj mnogo bolji u odnosu na FBiH i distrikt Brčko", naposljetku je zaključio.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara