Pomoćnici u nastavi idu u prosvjed: "Ako ovako štiti djecu, država je podbacila"

Pomoćnici u nastavi idu u prosvjed: "Ako ovako štiti djecu, država je podbacila"
Foto: Facebook

PREDSJEDNICA Udruge pomoćnika u nastavi (Pun-Hr) Iva Tadić za N1 televiziju progovorila je o problemima pomoćnika u nastavi te najavila njihov prosvjed koji će se održati ove subote.

"Pomoćnika u nastavi nema ni u specijalnim školama, ni u redovnom sustavu. Za priču dječaka iz Slavonskog Broda sada su svi čuli, ali nama u udrugu dolaze informacije da veći broj djece nema pomoćnika u nastavi", rekla je.

Poručila je i da je proces dodjeljivanja pomoćnika u nastavi djeci neozbiljan.

"Neozbiljan je cijeli proces. Pomoćnici se nisu pojavili jučer, oni su u sklopu EU projekata od 2017. godine. Bilo je pitanje vremena kada će to eskalirati. Ja sam već treću godinu istom učeniku pomoćnik u nastavi, on je iz autističnog spektra. Ima teških dana kada je pažnja i mene i učiteljice i cijelog razreda usmjerena na njega. Onaj tko misli da jedan pomoćnik može raditi s troje djece, od čega jedan ima autistični spektar, druga dva Downov sindrom, grdno se vara. Neka ministrica i njezini savjetnici dođu u razred i vide kako se radi", kaže.

Kaže da imaju puno problema

Dodala je da se pomoćnici susreću s mnogo većim problemima nego što javnost zna.

Kaže kako ima onih kojima je odobrena veća satnica nego što je na kraju prihvati lokalna samouprava.

“Učenik, primjerice, ima odobrenih 20 sati uz asistenta, a tjedno ima 25 sati. Ako učenik ima 25 sati, a vidi samo 8 posto, pitam Ministarstvo što će on raditi tih 5 sati koje asistent ne bi trebao biti uz njega? Hoće li progledati pa onda sam sve pratiti? Vi morate biti uz to dijete, ne možete ga ostaviti, vi ćete ostati uz njega. Sustav računa da ćete vi biti odgovorni i nećete ostaviti učenika bez pomoći. Tako je iz godine u godinu. Kolegica iz Karlovca ima 22 sata tjedno s učenikom i nakon što joj završi nastava ona bi mogla ići kući oko podneva. Ali pošto učenik ima autobus kući tek u pola tri, ona ostaje do pola tri da ga isprati", kaže Iva Tadić.

Najavljuju prosvjed

Usto je dodala da imaju nejednake satnice i loša radna prava. 

“Mnogi pomoćnici nisu u EU projektu, oni nemaju nikakvu zaštitu, što god se desi unutar škole - oni nemaju zaštitu. Oni koji rade na ugovor o djelu, kad dijete nije u školi, ne trebaju dolaziti na nastavu i za te dane nisu plaćeni. Radi se na uštedi iako bi za učenike bilo bolje da pomoćnik dolazi i prati nastavu i dok učenik nije tu kako bi mu pomogao", kaže Tadić.

Na pitanje da prokomentira izjavu iz Ministarstva da je problem u školama i udrugama, Tadić kaže da je najjednostavnije prebaciti krivnju na nekog drugog. 

"Najbolje je nekog drugog optužiti. Potpisali smo konvencije i pravilnike da ćemo štititi djecu, a ako je ovo to, država je baš jako podbacila. U subotu u 10 sati kreće prosvjed s Europskog trga u Zagrebu na kojem će biti učitelji, stručne službe, roditelji i pomoćnici u nastavi", rekla je Iva Tadić za N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara