Pompeo povukao izjavu o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori

Pompeo povukao izjavu o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo povukao je oštro priopćenje protiv ruske upletenosti u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine ne želeći jačati napetosti između dviju zemalja uoči posjeta Rusiji, pišu u subotu crnogorski internetski portali.

Povodom osuđujuće presude u četvrtak sudionicima pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. oglasio se State Department osudivši sudjelovanje ruskih obavještajnih agenata u uroti.

State Department: Sudska presuda protiv dva ruska časnika pobjeda je vladavine prava

"Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva ruska časnika pripadnika GRU-a osuđena za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava nad ogoljenim ruskim pokušajem da se potkopa suverenitet nezavisne europske države", navedeno je u priopćenju glasnogovornice Morgan Ortagus. 

Pompeo povukao izjavu State Departmenta

Međutim, prema pisanju američkog magazina Foreign Policy koje prenose crnogorski portali, državni tajnik Mike Pompeo povukao je tu izjavu. Magazin, pozivajući se na tvrdnje "bivšeg američkog dužnosnika upoznatog s događajem", piše da je Pompeo to uradio zato što želi "omekšati" ratobornu retoriku s Moskvom uoči posjeta Rusiji.

Foreign Policy navodi i da je nedugo nakon što je objavljena izjava povučena i uklonjena s internetske stranice State Departmenta.

Sud u Podgorici osudio dva Rusa na 15 i 12 godina zatvora

Viši sud u Podgorici proglasilo je u četvrtak krivim 14 optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. i osudio ih na ukupno 68 godina zatvora. Ruski državljani, agenti ruske vojne obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su u bijegu i koje Moskva odbija izručiti Crnoj Gori, osuđeni su na 15 odnosno 12 godina zatvora.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Podgorici pozdravilo je osuđujuću presudu crnogorskog Višeg suda držeći da je to "važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokracije neprihvatljiva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara