KORONAVIRUS

Pompeo poziva Iran da kaže istinu o koronavirusu

Pompeo poziva Iran da kaže istinu o koronavirusu
Foto: EPA

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE pozvale su iranske vlasti da "kažu istinu" o novom koronavirusu u Iranu, nastavljajući niz optužbi po kojima Teheran skriva razmjere epidemije u zemlji.

"SAD je krajnje zabrinut zbog informacije da iranski režim skriva važne podatke o epidemiji u toj zemlji", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

"Sve zemlje, pa tako i Iran, moraju reći istinu o koronavirusu i surađivati s međunarodnim humanitarnim organizacijama", istaknuo je.

Dolazak misije WHO-a odgođen

Više od 90 ljudi je zaraženo u Iranu, a 15 je umrlo, pokazuju novi službeni podaci koje neki dovode u pitanje, pa tako i jedan zastupnik koji govori o puno većem broju umrlih.

Misija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) treba posjetiti Iran, ali je njezin dolazak odgođen.

Mike Pompeo je uz to ponovno prosvjedovao protiv izgona troje novinara Wall Street Journala iz Kine, koji se dogodio nakon objavljivanja napisa u američkom dnevniku koji je Peking ocijenio rasističkim.

"Krajnje je važno moći dobiti točne informacije o tome što se dolje događa", ocijenio je. "Kolanje informacija unutar Kine je u presudnoj fazi. Podaci i informacije su važni jer omogućuju da se ide dalje od šale", istaknuo je, upozorivši na "cenzuru".

Što se tiče odgovora SAD-a na izgon troje novinara, Pompeo je rekao da će se zauzimati za "načelo uzajamnosti", ali nije rekao ništa više. "Imamo velik broj mogućnosti, donijet ćemo potrebne mjere", rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump je nešto ranije obećao da će "razmjerno brzo" donijeti odluku. Neki američki mediji pisali su da Washington razmišlja da uzvrati istom mjerom i protjera kineske novinare.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara