Pompeo stiže na turneju u Europu, posjetit će četiri zemlje

Pompeo stiže na turneju u Europu, posjetit će četiri zemlje
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo dolazi sljedećeg tjedna na mini turneju u Europu, kada će posjetiti Njemačku nakon što je njegov otkazani posjet izazvao konsternaciju, objavio je danas State Department.

Od 30. svibnja do 5. lipnja u Berlinu će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Heikom Maas, u Švicarskoj s kolegom Ignaziom Cassisom, a 3. lipnja će u Den Haagu sudjelovati na 9. svjetskom summitu o poduzetništvu s nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Turneja završava u Londonu, gdje će se pridružiti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u državnom posjetu Velikoj Britaniji od 3. do 5. lipnja.

Početkom mjeseca otkazao je posjet Berlinu

Pompeo je početkom svibnja u posljednji trenutak otkazao posjet Berlinu tijekom prethodne europske turneje kako bi otišao u iznenadni posjet Iraku, gdje je upozorio na iranske prijetnje.

U Njemačkoj su taj otkazani posjet ocijenili simptomatičnim za stanje bilateralnih odnosa koji su se jako pokvarili od dolaska Donalda Trumpa na vlast. Jedna od središnjih tema tih razgovora s njemačkim čelnicima svakako će biti Iran. Politički direktor u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Jens Plotner otputovao je u Teheran na susret s iranskim ministrom vanjskih poslova Moahammadom Javadom Zarifom.

U Švicarskoj će Pompeo razgovarati o jačanju napetosti s Iranom. Švicarska predstavlja američke diplomatske interese u Iranu jer dvije zemlje nemaju službenih odnosa.

Švicarska je također pristala predstavljati američke interese u Venezueli nakon što je Washington povukao svoje diplomatsko osoblje iz te zemlje, čijeg predsjednika Nicolasa Madura Trumpova administracija ne priznaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara