Pompeo u srijedu u Saudijskoj Arabiji razgovara o odgovoru na napade

Pompeo u srijedu u Saudijskoj Arabiji razgovara o odgovoru na napade
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo putuje u Saudijsku Arabiju, gdje će razgovarati o odgovoru Sjedinjenih Država na napade na saudijska naftna postrojenja, rekao je američki potpredsjednik Mike Pence.

Kako je objavio State Department, prvo će u srijedu boraviti u Džedi, gdje će se sastati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, prvim čovjekom monarhije, i "koordinirati napore na suzbijanju iranske agresije u regiji".

Zatim će u četvrtak posjetiti Abu Dabi, gdje će razgovarati s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Zajedom, dodaje američka diplomacija u priopćenju.

Američka administracija je otvoreno optužila Iran za napade koji su pogodili proizvodnju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte, premda je Donald Trump dosad bio najoprezniji u optuživanju rekavši u ponedjeljak da još nije potpuno siguran u to i da se želi s Rijadom dogovoriti o eventualnom odgovoru.

"Obećavam vam da smo spremni", istaknuo je Pence u govoru u konzervativnoj zakladi Heritage u Washingtonu. "Spremni smo uzvratiti i braniti svoje interese i interese naših saveznika u regiji", dodao je.

"Čini se da Iran stoji iza tih napada", ocijenio je preuzimajući oprezan izričaj Donalda Trumpa. "Naše obavještajne službe u ovom času analiziraju dokaze", rekao je Pence dodajući da će američki predsjednik ovih dana odlučiti o tome što će poduzeti.

"Ako je Iran izveo najnoviji napad kako bi prisilio predsjednika Trumpa da popusti, njegova je strategija osuđena na neuspjeh", istaknuo je Pence. "SAD će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi obranio našu zemlju, naše vojnike i naše saveznike u Perzijskom zaljevu", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara