Poništena odluka o otkazu načelniku ličko-senjske policije, ide novo suđenje

Poništena odluka o otkazu načelniku ličko-senjske policije, ide novo suđenje
Screenshot: TV LOki

ODVJETNICA bivšeg načelnika Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnara, Katja Jajaš, potvrdila je da je drugostupanjski Disciplinski sud MUP-a poništio odluku prvostupanjskog suda kojom je Podnaru nepravomoćno bio određen „prestanak državne službe“ te vratio čitav slučaj na ponovno razmatranje prvostupanjskom sudu.

Razlog donošenja ovakvog rješenja Drugostupanjskog suda MUP-a bila je povreda materijalnog prava, dokazni postupak na temelju pogrešno ili nedovoljno utvrđenim činjenicama, a u ponovljenom prvostupanjskom postupku, kazala je Jajaš. Dodala je kako očekuje da će biti saslušani još neki svjedoci koje je u prvom postupku prvostupanjski Disciplinski sud MUP-a odbio saslušati.

Jajaš je potvrdila da je do čitavog slučaja došlo zbog Podnarova odbijanja plaćanja parkiranja automobila, a stvar je u tome, naglasila je Jajaš, da se radilo o službenom vozilu MUP-a te su vozila oslobođenja plaćanja parkiranja na javnim površinama.

Osim toga, ona je javno nastupila optuživši unutarnju kontrolu i MUP za tešku povredu temeljnih ljudskih prava Ante Podnara, kao i drugog policajca Marka Došena, pošto im nije bilo omogućeno da i njihovi odvjetnici budu prisutni tijekom službenog saslušanja. Dapače, ti su javni istupi odvjetnica optuženih, tvrdi Jajaš, bili dodatno opterećujuće okolnosti koje su na teret stavljene Podnaru pri donošenju drastične odluke o otkazu iz policije.

Jajaš je tom prilikom tražila da se o slučaju izjasni i saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. U međuvremenu, između odluke o Podnarovu otkazu i uvaženju žalbe njegove odvjetnice od strane drugostupanjskog Disciplinskog suda MUP-a, osnovan je saborski pododbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je upravo imao zadatak izvršiti detaljan nadzor nad radom Ravnateljstva policije, kao i nad postupanjem unutarnje kontrole MUP-a, no do danas Jajaš nije upoznata s rezultatom izvršenog nadzora.

Ročište za ponovno zasjedanje prvostupanjskog Disciplinskog suda u predmetu Podnar još nije zakazano, a Jajaš se nada da će to biti uskoro ili barem na tragu ekspresne dinamike i donošenja drastične odluke protiv Podnara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara