Ponovno izabrani članovi povjerenstva za sukob interesa tvrde da nije bilo političkih pritisaka

Ponovno izabrani članovi povjerenstva za sukob interesa tvrde da nije bilo političkih pritisaka

Foto: Hina

PONOVNO izabrani članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Tatijana Vučetić i Davor Ivanjek poručili su kako nije bilo političkih, odnosno pritisaka koji su utjecali na rad Povjerenstva.
 
To je kolektivno tijelo, pojedinac ne čini Povjerenstvo, svatko od njegovih članova svojim integritetom pridonosi njegovu, rekla je Vučetić na sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća, koje je prihvatilo izvješće o radu Povjerenstva za 2017. godinu.

Vučetić, koja je bila zamjenica predsjednice Povjerenstva u proteklih pet godina, kaže kako je to tijelo na početku zauzelo stavove koji nikome pojedinačno nisu dopuštali da prihvati "eventualno prepoznati pritisak", jer izravnih nije bilo.

Uvjerena je da će i novi saziv raditi na jednak način, ako ne i bolje, jer ima iskustvo i parametre ispod koji ne može ići.

Ivanjek: Ne možemo reći da je bilo pritisaka koji su utjecali na naš rad

"Ne možemo reći da je bilo pritisaka koji su utjecali na naš rad", rekao je i Ivanjek, koji tumači da pokušaj pritiska sam po sebi nije odlučujući ako ne rezultira nekom odlukom. Pozvao je da se čim prije izabere predsjednik, odnosno predsjednica Povjerenstva.

Je li bilo pritiska i u kojoj mjeri zanimalo je SDP-ova Damira Tomića, koji je nedavni neuspjeli izbor predsjednice Povjerenstva u Saboru nazvao "fijaskom" aktualne Vlade.

I predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP) lošim drži da se prije 15-ak dana nije dovršio izbor predsjednice, kaže da "silovanje" kroz izbor bez ponovnog natječaja neće ostaviti dobar dojam u javnosti.

Ocijenio je da je Povjerenstvo u proteklih pet godina radilo kvalitetno te odigralo značajnu ulogu u edukaciji dužnosnika što je sukob interesa, a što korupcija.

Babić (HDZ): Povjerenstvo je neovisna institucija, ne vjerujem u pritisa


Potpredsjednik Vijeća, HDZ-ov Ante Babić odbacuje sumnje oporbenih kolega. Povjerenstvo je neovisna institucija, ne vjerujem u pritisak, kaže Babić koji drži da se ništa nije prekršilo kod (ne)izbora predsjednice.

Jovanović je uvodno iznio podatke o indeksu percepcije korupcije koji ne idu u prilog Hrvatskoj. Prema Eurobarometru, 94 posto građana smatra da je Hrvatska korumpirana zemlja, to su podaci koje mi kao Nacionalno vijeće ne možemo zanemariti, rekao je SDP-ov zastupnik.

Suglasan da percepcija korupcije nije dobra, Babić kaže kako ga podsjeća na nedavnu sliku novinara koji sa splitske rive izvještava da je temperatura -1, ali je osjećaj -18.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara