Ponovo udar na ionako slab standard građana: Poskupljuju mlijeko i meso

CIJENE nekih namirnica u hrvatskim trgovinama u prosincu su porasle, ili će tek porasti, i to za čak 50 posto. Od početka prosinca za više od 50 posto poskupila su jaja, neke vrste mesa skuplje su za deset kuna, a od jučer skuplje je i mlijeko.

Kako piše Večernji list Lurino mlijeko u trgovinama je skuplje za sedam do 16 posto, ovisno o vrsti mlijeka, pa svježe Dukatovo mlijeko s 3,2 posto mliječne masti umjesto 4,48 stoji 4,79 kuna, a trajno mlijeko s 0.9% mm umjesto 4,70 stoji 5,49 kuna.

Cijena jaja porasla je za čak 57 posto, pa umjesto 0.89 kune danas jedno jaje košta 1,40 kunu. Razlog povećanja cijena je smanjenje proizvodnje nesilica, a da bi spriječilo veće poremećaje na tržištu Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva uskoro će odobriti bescarinski uvoz jaja za preradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijene mesa također su porasle. Na sajmovima je cijena teladi nešto manja od 22 kune po kilogramu što je čak 13 kuna više nego lani u isto vrijeme. Slično je i sa svinjetinom, koja je poskupila za 22 posto, te junetinom koja je skuplja za 15 posto.

Iako se teletina zbog manjka goveda u mesnicama uopće ne bi smjela prodavati, u zagrebačkim mesnicama nesmetano se prodaje i to po vrlo visokoj cijeni.

Kako piše Večernji list u većim trgovačkim centrima teleći but stoji oko 75 kuna, a u mesnicama na Dolcu čak 83 kune.

U usporedbi s prošlom godinom ista je cijena ostala jedino janjetine i puretine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara