ponude za nove udžbenike preplavile ministarstvo

Ministarstvo prosvjete i športa primilo je zahtjeve izdavača za odobrenjem 370 novih udžbenika za sljedeću školsku godinu, čiji će odabir obavit 36 povjerenstava do 31. ožujka, rečeno je u Ministarstvu.

Načelnik odjela za udžbenike Krešimir Munk objasnio je da će se nakon odabira formirati katalog udžbenika s cijenama iz kojeg će učitelji i nastavnici, do kraja svibnja, moći odlučiti po kojem će raditi. Ministarstvo će zatim obavijestiti izdavače koje će udžbenike tiskati te dostaviti knjižarama - najkasnije mjesec dana prije početka školske godine.

´Stoga neće biti razloga za gužvu´, rekao je Munk.

Prijavljeno je 223 udžbenika kojih prije nije bilo u uporabi - 95 za osnovne škole, 48 za gimnazije i 80 za strukovne škole. Među njima je 41 udžbenik za hrvatski jezik i književnost, 28 za metematiku, 19 za glazbenu kulturu i niz drugih. Među njima je po prvi put i udžbenik za tjelesni odgoj.

´To je veći broj nego što smo očekivali´, izjavio je Munk i podsjetio da je razlog tomu što je godinu i pol dana bio na snazi ´time-out´ za prijavu udžbenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost za prijavu udžbenika traje cijelu godinu, ali izdavači koji su željeli da im knjige uđu u katalog za narednu školsku godinu morali su predati ponude do 31. prosinca i mi smo sada sredili njihove ponude, izjavio je Munk.

Tržište udžbenika unosna je privredna grana u kojoj se za godinu dana, od početka rada na udžbenicima pa dok ne dođu u ruke učenika, obrne oko 350 milijuna kuna, smatra Munk, koji podsjeća da se na razna neobvezna izdanja, pribor za školu i slično ´okrene´ još veći iznos.

O stručnoj kvaliteti udžbenika brine Ministarstvo, a nakon što se ´proizvod´ nađe u trgovinama, nadležna je tržišna inspekcija. U slučaju da učenik kupi knjigu loše kvalitete, treba je vratiti u trgovinu i tražiti zamjenu, a lošu kvalitetu prijaviti trižišnoj inspekciji i o tome obavijestiti Ministarstvo.

U ovogodišnjoj ponudi, po Munkovim riječima, pojavilo se desetak ´kloniranih´ užbenika. To su udžbenici koji su ranije odbijeni, a sada su nebitno izmjenjenih i pod imenima istih autora ponudili su ih drugi izdavači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara