POP TV: Sloveniji ne prijeti "marš" europske desnice

SLOVENIJI ne prijeti "marš" europske desnice zbog kojega ju nakon pobjede HDZ-a na izborima u Hrvatskoj okružuju tri države u kojima su na vlasti ili se spremaju da vlast preuzmu vlade desnog centra, ocijenili su slovenski politički analitičari u nedjelju u "Televizijskom klubu", tjednoj panel-raspravi na komercijalnoj televizijskoj postaji POP-TV.

"Ne vjerujem da će taj trend prevladati i u Sloveniji. Ljudi će na izborima birati kompetentnije odnosno manje slabe. Osim toga pokazalo se da u postkomunističkim državama desnica nikad nije izdržala više od jednog mandata, s izuzetkom Češke", izjavio je u emisiji Zoran Thaler, bivši slovenski ministar vanjskih poslova. Thaler sada vodi vijeće za vanjsku politiku najjače slovenske stranke, liberalnih demokrata (LDS) koji su u raznim koalicijskim vladama na vlasti bez prekida od 1992. i pripisuju im najviše zasluga za ulazak u Europsku uniju iduće godine i za dosadašnju tranzicijsku stabilnost države.

Profesor povijesti iz Trsta Jože Pirjevec naveo je da se dolazak desnice na vlast u Hrvatskoj neće doživjeti kao prijetnja Sloveniji, za razliku od desnih garnitura u Klagenfurtu i Trstu koje su na vlasti i Austriji i Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Urednik tjednika "Mag" Danilo Slivnik ustvrdio je kako se Slovenija etiketiranjem susjednih država i stranaka na desničarske i demokratske još uvijek drži starih šablona koje "nemaju mjesta u Europi", te traži u u državi "klasne neprijatelje". No, dodaje, da dolazak HDZ-a u Hrvatskoj na vlast neće štetiti Sloveniji koja iduće godine ulazi u EU pa je u sasvim drugoj poziciji, a i jedna i druga strana legitimno će o otvorenim pitanjima pregovarati na bazi legitimnog nacionalnog interesa.

"HDZ neće biti Sloveniji slabiji pregovarač od Račanove vlade iako će HDZ-ova vlada na početku nastupati s oštrijim stajalištima", rekao je Slivnik, iznoseći u Sloveniji uobičajenu ocjenu kako je Račanova vlada u dijalogu s Ljubljanom izgubila "kredibilitet" odstupajući od "parafiranog" sporazuma o granici.

Sudionici su se složili i s ocjenom kako pregovaračka pozicija Slovenije u odnosu prema Hrvatskoj nije ugrožena ni time što je HDZ učlanjen u skupinu europskih Pučkih stranaka, najjaču grupaciju u Europskom parlamentu, iako je politički analitičar Franco Juri iznio stajalište da - zbog američkog utjecaja na konzervativne vlade u Europskoj uniji - to ne bi trebalo unaprijed isključivati.

Thaler je međutim ocijenio da je utjecaj stranačkih grupacija u Europi izbalansiran pa tako mjesto predsjednika Europske komisije i Europskog parlamenta drže političari koji izviru s ljevice, a u Europi je vrlo snažan i utjecaj liberala kojima pripada i najjača slovenska parlamentarna stranka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara