Popijač: Koliko nam je poznato u Krškom se ne događa ništa opasno

Foto: AFP

MINISTAR gospodarstva novinarima je nakon sjednice u Banskim dvorima kazao kako je HEP u stalnom kontaktu sa slovenskim kolegama, te da se prema informacijama koje ima u Krškom ne događa ništa opasno. "Uzroci kvara nisu u samoj elektrani, kad se oni otklone elektrana, koja se automatski ugasila, bit će puštena u pogon.", rekao je Popijač.

Žbogar: Zaustavljanje hrvatskih pristupnih pregovora zbog NE Krško bio bi "veliki presedan"

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je danas da bi zaustavljanje hrvatskih pristupnih pregovora zbog pitanja nuklearke Krško, kako to predlažu neke političke stranke u Austriji, bio "veliki presedan" s obzirom da je Hrvatska pred završetkom pristupnih pregovora i da je već zaključila pregovaračko poglavlje o energetici i okolišu koje se vezuje uz tu problematiku.

Dodao je da raspravu o nuklearnoj energiji treba voditi u smirenoj atmosferi nakon nekoliko mjeseci kad se "smire emocije" u javnosti oko nesreće s reaktorima u Japanu, te da će u toj atmosferi i Slovenija onda donijeti 'racionalnu odluku' o tome da li graditi drugi nuklearni reaktor u Krškom.

Detaljni pregled otkrio probleme: Nuklearka Krško u pogonu tek sljedeći tjedan

Iako je za najavljeno da će nuklearka Krško u noći sa četvrtka na petak biti priključena u mrežu, to se još nije dogodilo jer su "registrirana stanovita odstupanja".

Jutros je za slovensku agenciju STA glasnogovornica nuklearke Ida Novak Jerele rekla da su odstupanja pronađena kod pokušaja sinkronizacije nuklearke u mrežu. "Time je napravljen korak unatrag u odnosu na proceduru ponovnog pokretanja nuklearke", kazala je Novak Jerele te dodala kako će im za to trebati "dodatno vrijeme", no nije rekla koliko vremena.

Krško počinje s radom tek sljedećeg tjedna

S priopćenjem se oko podneva oglasilo NE Krško. "Podrobnim pregledom stanja opreme nakon automatske zaustave u srijedu, 23. ožujka, zbog greške u 380-kilovoltnom rasklopnom postrojenju utvrđeno je nekoliko odstupanja na sustavima kao posljedica tranzijenta. Odstupanja su se pojavila na uljnom sustavu za brtvljenje električnog generatora, uljnom sustavu motora reaktorske crpke, uljnom sustavu turbinskih ležajeva i na sustavu za pregrijavanje sekundarne napojne vode. Za otklanjanje utvrđenih odstupanja potrebno je dodatno vrijeme, zbog čega je zasad povratak elektrane u pogon odgođen za sljedeći tjedan", napisali su iz NE Krško.

Podsjetimo, u srijedu se nuklearka automatski zaustavila zbog iznenadnog ispadanja 380-kilovoltnog dalekovoda zbog greške prekidača u rasklopnom postrojenju. Sigurnosni sustav je zato isključio turbinu i reaktor nuklearke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara