POPLAVE U HRVATSKOJ

Poplave diljem zemlje: Kupa kod Farkašića i Sava kod Jasenovca i dalje u porastu

Poplave diljem zemlje: Kupa kod Farkašića i Sava kod Jasenovca i dalje u porastu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, Screenshot: Vodostaj.voda.hr

PREMA mjerenjima vodostaja objavljenim u 23 sata, vodostaji nekih rijeka opadaju, dok neki i dalje rastu. 

Tako je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici tijekom cijelog dana bio u opadanju i u 23 sata je iznosio 453 centimetra. Iako je u Hrvatskoj Kostajnici i dalje na snazi izvanredno stanje obrana od poplava, ono bi se tijekom noći, ako vodostaj nastavi opadati ovim tempom, trebalo promijeniti u izvanredne mjere.

Izvanredne mjere se proglašavaju na 450 centimetara. Podsjetimo, jutros je u 8 sati vodostaj ove rijeke bio 563 centimetra.

Kada govorimo o Korani u Karlovcu na kojoj je još danas na snazi bilo izvanredno stanje, njezin vodostaj je također u opadanju. Sada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a vodostaj je na 752 centimetra.

Iako se situacija na ovim rijekama tijekom dana smirila, počeli su rasti vodostaji na nekim drugim lokacijama.

Tako je u porastu vodostaj Save kod Jasenovca koji je u 23 sata bio na 823 centimetra. I na ovoj su postaji danas proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Porastao je i vodostaj Save u Slavonskom Kobašu gdje su nakon mjerenja u 22 sata, kada je vodostaj iznosio 750 centimetara, proglašene redovne mjere obrane od poplava.

U porastu je i Kupa kod Farkašića na kojoj su uvedene izvanredne mjere. Vodostaj joj je u 23 sata bio na 883 centimetra.

Kako se situacija s poplavama odvijala tijekom dana, pročitajte niže:

Razvoj događaja:

22:15 Prema mjerenjima vodostaja u 22 sata, vodostaj Kupe kod Farkašića porastao je za još 2 centimetra te sada iznosi 882 centimetara.

Sava kod Jasenovca je također porasla. Njezin vodostaj sada iznosi 822 centimetra.

Vodostaj Korane kod Karlovca cijeli dan je u opadanju, a trenutno iznosi 756 centimetara.

Ista situacija je i s Kupom kod Karlovca koja je u opadanju i sad je na 727 centimetara.

21:09 Kupa kod Farkašića porasla je na 880 centimetara te su na toj lokaciji uvedene izvanredne mjere obrane od poplava.

U posljednjih sat vremena porasla je i Sava kod Jasenovca čiji je vodostaj sada 821 centimetar.

20:13 I dalje raste vodostaj Kupe kod Farkašića. Vodostaj joj je trenutno na 879 centimetara, a na 880 cm se proglašavaju izvanredne mjere.

20:10 Sava kod Jasenovca i dalje raste. Na mjerenjima u 20 sati njezin vodostaj iznosio je 820 centimetara. Podsjetimo, na Savi kod Jasenovca proglašene su izvanredne mjere.

16:20 Korana kod Karlovca nastavlja opadati. Od 15 do 16 sati vodostaj je pao za tri centimetra te sad iznosi 775 centimetara. Usporedbe radi, u ponoć je bio 799 centimetara.

Situacija se pomalo stabilizira i na Uni kod Hrvatske Kostajnice. Vodostaj je pao za jedan centimetar te je visina vode sad 461 cm. To je pad od tri centimetra u odnosu na 9 sati ujutro kada je bila 464 centimetra.

No Sava kod Jasenovca uporno nastavlja rasti. Sad je na 814 centimetara. Rast je, doduše, manji nego jučer tijekom dana kad je u sat vremena znala narasti i po šest-sedam centimetara. Sad raste brzinom od centimetar do dva po satu. Po grafu na stranici Hrvatskih voda, Sava je na ovom dijelu trenutno u polju izvanrednih mjera. Tek kad vodostaj prijeđe 900 centimetara, nastupa izvanredno stanje.

15:20 U Karlovcu su vodostaji rijeka u opadanju. Iako je stanje sigurnosti uz izlivene rijeke pod kontrolom, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe i ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti probijanje nasipa. Zaposlenici gradskih tvrtki učvršćuju lani postavljene boks-barijere, koje su zaštitile kuće uz Koranu, Mrežnicu i Kupu. 

Branjena područja u Karlovcu, Logorištu i Maloj Švarči obišao je premijer Andrej Plenković. S njim u pratnji bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. O svemu su ih informirali šef Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Tomislav Jelić. Premijer je zahvalio svim službama koje su se angažirale u obrani kuća. Poručio je kako se koncept boks-barijera pokazao učinkovitim. 

14:20 Korana kod Karlovca nastavlja opadati. U sat vremena pala je za dva centimetra te vodostaj u 14 sati iznosi 780 centimetara. Time je Korana pala na granicu izvanrednog stanja, a očekuje se da će nastaviti opadati.

Lagano opada i Una. Pala je u sat vremena za jedan centimetar te je sad, nakon dvosatne stagnacije, na 462 centimetra.

Sava kod Jasenovca i dalje raste. Narasla je za dva centimetra u sat vremena i sad je na 811 centimetara. No to je još prilično daleko od izvanrednog stanja.

13:20 Korana kod Karlovca do 13 sati je pala za tri centimetra. Sad je na 782.

Una kod Hrvatske Kostajnice se nije mijenjala. Vodostaj i u 13 sati, baš kao i u 12, iznosi 463.

I dalje raste Sava kod Jasenovca. U sat vremena vodostaj je narastao 2 centimetra i iznosi 809.

12:15 Korana u Karlovcu je do podne pala za još dva centimetra te je sad na 785 centimetara.

Una u Hrvatskoj Kostajnici je pala za centimetar te je sad na 463.

No Sava kod Jasenovca i dalje raste. U sat vremena narasla je za dva centimetra te je sad na 807 centimetara.

11:15 Korana nastavlja padati. U 11 sati iznosila je 787 centimetara. To je pad od dva centimetra u odnosu na sat ranije.

No opet raste Una. U sat vremena je narasla za jedan centimetar te sad vodostaj ove rijeke kod Hrvatske Kostajnice iznosi 464 centimetra. To je unutar crvenog dijela grafa koji označava izvanredno stanje.

Nastavlja se i rast Save kod Jasenovca. Ona je u sat vremena narasla za dva centimetra te sad vodostaj iznosi 805 centimetara.

11:00 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu uoči sastanka užeg kabineta vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća.

"Iako imamo kišu koja nije olakotna okolnost, i danas će padati tijekom cijelog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene tijekom proteklih dana na području Karlovca", kazao je ministar dodavši da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Na novinarsko pitanje o bojazni koja se pojavila da boks-barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci.

"Djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasnih postrojbi su na terenu, koliko znam, pridružili su se i pripadnici Hrvatske vojske i čini se sve da se šteta na najveći mogući način smanji", dodao je.

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutrašnjeg dana i da će vodni val krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom na to da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više rijeka".

Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Upitan postoji li napredak u sustavu zaštite i obrane od poplava na tim područjima, Ćorić je rekao da on definitivno postoji, ali se radi o kratkoročnim rješenjima koja bi trebala "držati vodu" do izgradnje dugoročnog sustava obrane od poplava. Za njega se trenutno priprema dokumentacija, a siguran je da će ga uspjeti dovršiti do kraja 2023. godine.

9:39 "Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje", izjavio je jutros za Hrvatski radio Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste između 3 i 6 centimetara. "Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine", rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

U odnosu na jučer u 18 sati, vodostaj rijeke Korane u Karlovcu porastao je za više od 100 cm te prema zadnjim mjerenjima iznosi 747 cm. Prema podacima Hrvatskih voda, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava kao i na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.

Porastao je i vodostaj Kupe u Karlovcu, pa je jutros iznosio 735 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

9:15 Prema jučerašnjim procjenama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala na Korani trebao bi se očekivati danas prijepodne, a njezin vodostaj ne bi trebao biti veći od 750 cm.

Karlovački stožer civilne zaštite jutros je u obilasku terena, a nakon jučerašnjeg sastanka stožera odlučeno je da će, ako razina Korane ostane ispod 750 centimetara, obrana od poplave ostati na pripremnim mjerama.

Najavljeno je i da će danas operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanja rijeke Kupe na prometnicu D 36.

9:00 I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu nakon ranojutarnje sjednice Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Istovremeno, u sedam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosila 794 centimetra, što je 3 centimetra više nego u 6 sati.

8:45 Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks-barijera koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.

Dok boks-barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice, velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

7:40 Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je 768 centimetra. U protekla 48 sata Kupa je zbog obilnih kiša narasla za više od 5,5 metara, ali opada, što će se i nastaviti, jer Kupa u Kamanju, uzvodno od Karlovca, pada i po šest centimetra na sat.

Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

Maksimalne vrijednosti

"Ovo su vodostaji koji su trenutno oko maksimalnih vrijednosti. Oni bi trebali negdje tijekom večeri doći do maksimuma. Dobro je što danas nije bilo značajnije oborine, a ni sutra se ne očekuje. Dakle, polako bi se rijeke trebale početi smirivati", rekao je jučer Zoran Čavlović iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

I na Uni u Hrvatskoj Kostajnici na snazi su mjere obrane od poplava, no zasad nema neposredne opasnosti za stanovnike, javlja Media servis. 

Dodatne količine oborina utjecale su na daljnji porast vodostaja, osobito rijeke Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i osobito Une. Oborine u susjednoj Bosni i Hercegovini utjecale su na značajan porast rijeke Sane te svih desnih pritoka rijeke Save, osobito Vrbasa, Ukrine i Bosne.

U iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina, što će postupno dovesti do stabilizacije, a od danas poslijepodne, naročito sutra, i osjetnijeg opadanja vodostaja, uključujući i najugroženija područja oko grada Karlovca te na području Hrvatske Kostajnice.

Rijeka Kupa

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 7 sati iznosio je +768 cm i u protekla 24 sata porastao je za više od 5 metara. Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat. Uzvodno od Karlovca vodostaji rijeke Kupe su u opadanju te se ubrzo očekuje i vrh vodnog vala nakon kojeg će uslijediti par sati stagnacije vodostaja, a u drugom dijelu dana i lagano opadanje vodostaja, javljaju Hrvatske vode.

Prošle godine postavljen je privremeni sustav obrane od poplava od boks-barijera na karlovačkom području koji izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice, dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Vodostaji rijeke Korane u gornjem toku ostvarili su izuzetno visoke razine od 793 cm.

Rijeka Una

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 7 sati iznosio je 462 cm. 

Ponajviše zbog utjecaja i velikih dotoka rijeke Une, za područje Jasenovca na dionicama uz rijeku Savu očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava. Prema trenutnoj prognozi, maksimalni vodostaji rijeke Save na području Jasenovca očekuju se na razini od +800 cm i ne bi trebali stvoriti veće ugroze na jasenovačkom području.

 

Rekordni vodostaji

Davor Spevec iz Ravnateljstva civilne zaštite, načelnik sektora 112, rekao je za HRT da prate napredak kompletnog sustava civilne zaštite te da se vidjela vrlo dobra organizacija obrane od poplave u Kostajnici. 

“Možemo reći da je ovo bio dobar primjer i pravovremene najave DHMZ-a, pravovremene pripreme i grada i županije i Hrvatskih voda, tako da u Hrvatskoj Kostajnici nema ozbiljnih šteta”, dodao je. 

Vezano za poplavu u Karlovcu rekao je da su se u  vrlo kratkom vremenu poklopili rekordni vodostaji Mrežnice i Korane, zato je voda ušla u nekoliko kuća. Smatra da se radi o malom broju kuća s obzirom na rekordne vodostaje.

Spevec je za HRT rekao i kako je ušće Korane u Karlovcu pod kontrolom, brani se i ne očekuje da bude kritičnije. Dodao je da je vodostaj Sunje počeo padati, kao i kupa te kako Una još raste. 

Za Savu je rekao da ima relativno nizak vodostaj te kako ne bi trebalo biti problema.

Poručio je kako su na terenu sve službe i pripadnici Crvenog križa i HGSS-a koji će prema potrebi prevoziti ljude čamcem te kako distribuiraju vodu i hranu.

Izvanredno stanje

Jučer je u 18:00 sati u prostorijama Vatrogasnog centra održana sjednica Stožera civilne zaštite grada
Karlovca kojoj su prisustvovali i gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić i predstavnik Hrvatske kopnene vojske pukovnik Miroslav Car.

Na sjednici je analizirana trenutna situacija stanja obrane od poplava uz prognoze vodostaja i oborina.

U 18:00 sati proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava za rijeku Koranu u Karlovcu.

Obavljaju se aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu, a na terenu je 107 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava, JVP grada Karlovca i Vatrogasne zajednice Karlovačke županije koji sa zaposlenicima gradskih tvrtki Grada Karlovca rade na ispumpavanju vode i punjenju vreća pijeskom.

Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

 

Poplavljene kuće

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je odgovarajući na pitanja da je proračun Hrvatskih voda samo za poplave oko 700 milijuna kuna, od čega oko 200 milijuna kuna ulažu u unaprjeđenje sustava.

Sada su Hrvatske vode usmjerene prema Kostajnici koja je prošle godine imala velikih problema, rekao je Đuroković i dodao da je i ondje primijenjen sustav boks-barijera te da će Kostajnica tako prvi put biti obranjena od ugroze rijeke Une iako vodostaj raste.

"Uskoro ćemo uvesti izvanredno stanje, vodostaj Une je preko 435 centimetara, prijeći će 450 centimetara, te se sa Stožerom Sisačko-moslavačke županije definiraju potrebni koraci za obranu od poplave Jasenovca, Lekenika i ukupnog područja te županije“, rekao je Đuroković. Zamolio je da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar, jer je tako velika količina vode i dalje golem pritisak na uspostavljeni sustav obrane od poplava.

Pod vodom je dvadesetak kuća na karlovačkom području, najvećim dijelom na području Male Švarče, Logorišta i Mostanja. U županiji je zatvorena 21 cesta.

Prognoza oborina za iduća 3 dana

Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina, od 15 do 30 mm, što bi trebalo dovesti do postupne stabilizacije, odnosno prestanka rasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara