Poplave u BiH, u Banjoj Luci proglašeno izvanredno stanje

Poplave u BiH, u Banjoj Luci proglašeno izvanredno stanje
Foto: Klix.ba

OBILNA kiša u Bosni i Hercegovini prouzročila je poplave na sjeveru i središnjim dijelovima BiH, pojedina naselja na sjeveru zemlje su prometno odsječena, a građani prijavljuju probleme u opskrbi vodom i strujom, javljaju danas agencije i lokalni mediji.

Rijeke koje su se izlile na sjeveru zemlje prouzročile su prekid prometa na pojedinim dionicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju lokalni mediji.

U Banjoj Luci proglašeno izvanredno stanje

Na području općine Teslić proglašeno je izvanredno stanje, jer su se izlile sve rijeke na tom području. Prekinuta je i sva prometna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjoj Luci.

U Banjoj Luci je od sinoć proglašeno izvanredno stanje, pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mjesta na području grada zbog eventualnih poplava.

Sirene za uzbunu oglasile su se u Čelincu, nedaleko od Banje Luke, a nabujala rijeka Vrbanja odnijela je dio privremenog pješačkog mosta, javlja Alternativna televizija.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju na dodatni porast vodostaja Une i Sane u tijeku noći i u utorak, pa su na područje Sanskog Mosta uputili svoje timove.

Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat, a Sanjane je jučer uzbunila sirena koja se čula u popodnevnim satima, objavio je Klix.

Razvoj događaja

10:00 Izlile su se i Svetinja, Bukovska rijeka i Baštra, a prema informacijama iz nadležnih općinskih službi Bosanske Krupe, najteža situacija je u naseljima Svetinja i Kajtezi gdje je poplavljeno više od 40 kuća. Vodostaj Une je jučer narastao za metar, oko 16 sati iznosio je 238 cm, dok je jutros oko 2 sata bio 254 cm, što je ispod kritične razine od 290 cm. Jutros je vodostaj Une u gradu 270 cm, a u Bosanskoj Otoci 290 cm, piše Klix.ba.

Ogroman problem su ovdje i četiri klizišta, a najkritičnije je ono na Crkvini gdje je promet potpuno prekinut i u Prvomajskoj ulici gdje se vozi jednom trakom. Sve ekipe i mehanizacija su na terenu, a osigurane su dovoljne zalihe vreća i pijeska. 

9:57 Građani Sanskog Mosta i dalje se bore s poplavama koje su izazvale obilne padaline. U centru grada voda se izlila po ulicama, pukle su odvodne cijevi. Kako javlja reporter ''Avaza'' s lica mjesta, voda izbija iz svih šathova na ulici. U dramatičnoj borbi građani pokušavaju pumpama ispumpati vodu, ali i daljnji protok spriječiti vrećama s pijeskom.

9:30 Pogledajte video snimljen tijekom noći na području Sanskog Mosta

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara