Popravljena nuklearka Krško, označen kraj "nenormalnog događaja"

SREDINOM ovog tjedna nuklearka u Krškom uključit će se u elektroenergetski sustav Slovenije i Hrvatske, a kvar je otklonjen, javili su iz NE Krško.

Kako su izvijestili javnost, zamijenjen je "cijeli sklop jednog izolacijskog ventila u primarnom krugu nuklearke, na kojemu je zbog kvara brtvi došlo do nešto povećanog ispuštanja vode za hlađenje, zbog čega je donesena odluka o njenom zaustavljanju".

Inače na službenim stranicama NE Krško "incident" se naziva "Informacija o nenormalnom događaju u Nuklearnoj elektrani Krško 4. lipnja 2008".  U istoj informaciji objavljeno je kako nije bilo potrebe za aktiviranjem sigurnosnih sustava elektrane, a  reaktor je ručno zaustavljen spuštanjem kontrolnih šipki. Kraj "nenormalnog događaja“ proglašen je sljedećeg dana u 12.40 sati kad se elektrana nalazila u stanju hladne obustave. Za vrijeme trajanja događaja proslijeđeni su svi zahtijevani podaci nadležnim lokalnim i republičkim institucijama, izvijestili su nadležni u NE Krškom.

"Razlog za veliko zanimanje javnosti u cijeloj Europi bilo je aktiviranje sustava obavješćivanja u slučaju nuklearne nesreće unutar europske zajednice (The European Community Urgent Radiological Information Exchange - ECURIE). Tijekom događaja i nakon njega nije bilo utjecaja na zdravlje stanovništva i zaposlenih, a također nije bilo ni ispuštanja u okoliš", stoji u izvještaju.

I.Ć.
Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara