Populistička vlada u Italiji mogla bi se sutra raspasti

Populistička vlada u Italiji mogla bi se sutra raspasti
Foto: EPA

POPULISTIČKA koalicija na vlasti u Italiji koju opstruira predsjednik Lige Matteo Salvini, najvjerojatnije će u utorak prestati postojati nakon očitovanja predsjednika vlade Giuseppea Contea u Senatu i njegove vjerojatne ostavke.

U 15 sati sve će oči biti uprte u Contea koji bi u Senatu mogao uputiti oštre riječi Salviniju, svom potpredsjedniku s krajnje desnice, nakon 14 mjeseci dosad neviđene populističke vladavine. Conte će, očekuje se, nakon govora predati ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli. Tako će privesti kraju 65. vladu Talijanske Republike i utrti put konzultacijama radi formiranja nove vlade.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda

Matteo Salvini koji će se također obratiti Senatu, mogao bi ponovno pokušati srušiti vladu tražeći glasanje o povjerenju, premda taj korak matematički nema velikih izgleda.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata, kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon - Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se taj postupak provede u parlamentu.

M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju

Ovih dana mu je prekipjelo kada je Salvini odbio dopustiti iskrcavanje maloljetnicima s broda španjolske nevladine organizacije Open Arms.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Matteo Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD, kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi, moći sastaviti koaliciju samo "preko njega mrtvog".

Ipak, sve je moguće u kreativnom talijanskom političkom krajoliku čiji će izgled odrediti političke stranke: vlada M5S - PD, prijevremeni izbori najesen ili na proljeće 2020., pa i nova koalicija M5S i Lige.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara