Porasle zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini

Porasle zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini

Foto: FaH

UKUPNE zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima na kraju ožujka su u odnosu na prethodni mjesec manje 4,1 posto, dok su na godišnjoj razini povećane 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe intermedijarnih proizvoda na kraju ožujka u usporedbi s prethodnim mjesecom su manje 6,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,3 posto.

Istodobno su zalihe energije povećane 8,4 posto, kapitalnih proizvoda 8,1, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 3 posto.

Na godišnjoj razini zalihe intermedijarnih proizvoda su povećane 16 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 6,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 5,4 posto.

Zalihe energije su istodobno smanjene 16 posto, a kapitalnih proizvoda 10,6 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje 4,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju veće 0,4 posto.

Na godišnjoj, pak, razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u ožujku su prema istom mjesecu 2017. godine u prerađivačkoj industriji veće za 6,5 posto, a  u rudarstvu i vađenju za 5,3 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara