Porasle zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini

Porasle zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini
Foto: FAH

UKUPNE zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u svibnju manje za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini povećane za 3,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe intermedijarnih proizvoda i zalihe energije na kraju svibnja u usporedbi s prethodnim mjesecom bile su manje za 1,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, a kapitalnih proizvoda za sedam posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju povećane za 9,1 posto.

Zalihe povećane na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 6,6, trajnih proizvoda za široku potrošnju 5,2 posto, energije 5,1 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,7 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su pak smanjene 27,4 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje 1,2 posto, a u rudarstvu i vađenju dva posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe gotovih industrijskih proizvoda u svibnju u prerađivačkoj industriji bile veće za 3,9, a u rudarstvu i vađenju za tri posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara