Poraženi ljevičarski kandidat najavljuje "građanski neposluh" u Meksiku

JUČER su se na ulicama Ciudad Mexica drugu nedjelju zaredom okupili pristaše bivšeg gradonačelnika Andresa Manuela Lopeza Obradora kako bi prosvjedovali protiv navodne krađe glasova koja je pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima donijela njegovom protukandidatu Felipeu Calderonu.

Prosvjede je organizirala Obradorova ljevičarska stranka PRD, koja kontrolira drži vlast u dvadesetmilijunskom Ciudad Mexicu. Prema navodima gradskih vlasti na ulicama se okupilo 900.000 prosvjednika, dok neovisni promatrači procjenjuju da ih je bilo 200.000.

Obrador se svojim pristašama obratio na glavnom gradskom trgu Zocalo gdje je najavio kampanju "građanskog neposluha", ukoliko se ne zadovolji njegov zahtjev o ručnom prebrojavanju svakog od 41 milijuna glasačkih listića s izbora koji su održani početkom mjeseca.

Službeni rezultati su pokazali da je Calderon, kandidat desničarske stranke PAN, Obradora pobijedio za nekih 0,57 % glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što se Calderon proglasi pobjednikom, o svim prigovorima se mora izjasniti posebni izborni sud, koji će svoj pravorijek objaviti 6. rujna. Obrador je sudu podnio preko 900 stranica dokumenata koji navodno dokazuju masovne nepravilnosti tijekom izbornog postupka.

Obradorove prijetnje o građanskom neposluhu nisu prve u njegovoj karijeri. 1998. godine je u državi Tabasco organizirao okupaciju naftnih nalazišta u vlasništvu meksičke naftne tvrtke "Permex" u znak prosvjeda zbog zagađenja i kršenja prava indijanskog stanovništva.

Međutim, sudeći po anketama u meksičkom tisku, većina stanovništva se protivi njegovom zahtjevu o ponovnom prebrojavanju glasova i drži da bi Calderon trebao biti proglašen za predsjednika.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara