Porezna uprava krši zakone, a druge kažnjava zbog par kuna viška u blagajni

Porezna uprava krši zakone, a druge kažnjava zbog par kuna viška u blagajni

Foto: dubrovackidnevnik.hr

POREZNA uprava, koja se proslavila brutalnim kažnjavanjem ugostitelja zbog nekoliko kuna viška u blagajni i zatvaranjem hotela punog turista usred sezone, i sama ima kaos u poslovanju zbog kojeg bi ih trebalo zapečatiti, prema njihovim kriterijima, barem na 100 godina.

Prema reviziji poslovanja Porezne uprave koja je provedena  tijekom prošle  godine  naši poreznici imaju problema s vođenjem poslovnih knjiga, pa neispravno knjiže prihode i rashode, a tu je i boljka svih sisača proračuna - javne nabave.

Protuzakonita nabava plina i građevinskih radova

U nalazu Državne revizije navodi se da je Porezna uprava 2014. godine, protuzakonito, bez propisanih postupaka javne nabave kupila plin u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna za potrebe Središnjeg ureda i područnih ureda Zagreb, Bjelovar, Čakovec, Krapina, Osijek, Požega, Rijeka, Slavonski brod, Varaždin i Virovitica.

Problema s javnim nabavama, naši "uvoditelji  reda" iz Porezne imali su i kada su u pitanju građevinski radovi. 

U veljači 2012. godine Porezna uprava, temeljem prethodno provedene javne nabave, sklopila je okvirni sporazum s tri tvrtke za izvođenje građevinskih radova na obnovi poslovnih prostora. 
Kako se navodi u nalazu Revizije, sporazumom je utvrđeno da će Porezna prije zaključivanja pojedinačnih ugovora donijeti odluku o odabiru najpovoljnije ponude  tako da  će svim odabranim izvođačima radova uputiti ponovljeni poziv za nadmetanje, na dostavu novih ponuda u pisanom obliku u kojem će utvrditi konkretne količine i vrste radova koje će se izvoditi, i donijeti odluku o odabiru na temelju kriterija odabira najniže cijene te da će ugovor potpisati nakon isteka roka mirovanja koji iznosi 12 dana od dostave odluke o odabiru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Porezna je 2013. godine sklopila ugovor ukupne vrijednosti od 2,2 milijuna kuna za radove na adaptaciji poslovnog prostora Ispostave Rijeka bez da je uputila ponovljeni poziv za nadmetanje i nakon toga donijela odluku o odabiru najpovoljnije ponude, kako je bilo predviđeno okvirnim sporazumom.

Isto se u studenom 2013. dogodilo i s obnovom ispostave u Čakovcu, za čiju obnovu je sklopljen ugovor vrijedan 942 tisuće kuna.

"Obrazloženo je da jednom ponuditelju nije upućen poziv, jer je ocijenjeno da nije sposoban obaviti predmetne radove te prema Zakonu o javnoj nabavi nema obveze pribavljanja ponude. Na temelju navedenog ugovora, u 2014. su ostvareni rashodi u iznosu 903.012,00 kn. U svibnju 2014. zaključen je dodatak ugovoru u vrijednosti 590.817,00 kn, na temelju kojeg su u 2014. ostvareni rashodi u iznosu 554.228,00 kn. Pojedini ugovoreni radovi nisu usporedivi s radovima utvrđenim okvirnim sporazumom. Tako su ugovoreni i izvršeni građevinski radovi u iznosu 806.703,00 kn, a nisu navedeni u okvirnom sporazumu", navodi se u nalazu Revizije.

Najam prostora knjiže kao zaštitarske usluge, a pomoć obiteljima umrlih kao ugovore o djelu  

Osim kršenja Zakona o javnoj nabavi poreznici imaju problema i s Pravilnikom o proračunskom računovodstvu, pa najam prostora za pohranu arhive u poslovnim knjigama vode kao zaštitarske usluge.

"Rashodi za usluge najma spremišnog prostora za pohranu arhivskog registraturnog gradiva Područnog ureda Zadar, evidentirani su u poslovnim knjigama na računu usluga čuvanja imovine i osoba u iznosu 317.850,00 kn te na računu arhivskog materijala u iznosu 26.487,00 kn, umjesto na računu zakupnina i najamnina za građevinske objekte", navodi se u nalazu Revizije.

Poreznici imaju smisla za crni humor, pa je pomoć obiteljima umrlih službenika i namještenika Porezne uprave u njihovim poslovnim knjigama evidentirana na računu ugovora o djelu.
"Pomoći isplaćene obiteljima umrlih službenika i namještenika Porezne uprave su evidentirane u poslovnim knjigama na računu ugovora o djelu u iznosu 192.142,00 kn, umjesto na računu naknada za bolest, invalidnost i smrtni slučaj", primjećuje Revizija. 

Porezna uprava zapošljava oko 4200 ljudi, od kojih oko 600 radi na poslovima nadzora, a godišnji proračun im je oko 770 milijuna kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara