Poreznici blokirali obiteljsku kuću ljubljanskog Bandića dok ga ne provjere

Poreznici blokirali obiteljsku kuću ljubljanskog Bandića dok ga ne provjere
Foto:Pixsell/Armin Durgut

SLOVENSKA financijska uprava upisala je hipoteku na obiteljsku kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića kako bi osigurala naplatu potencijalnog duga od 335.000 eura nastalog poreznom utajom, piše portal Siol.net u vlasništvu državnog Telekoma Slovenije.

Takav postupak, kojim se praktično blokira nečija imovina kako je ta osoba ne bi mogla prodati, uobičajen je kad poreznici utvrde dodatne porezne obveze i osiguraju se za naplatu pred završetak cijelog postupka, navodi portal.

Janković, nekadašnji direktor Mercatora i poduzetnik kojega znaju pratiti afere i sudski procesi, gradonačelnik je slovenske prijestolnice već četvrti mandat. Okušao se i u visokoj politici pa je 2011. sa svojom novoosnovanom strankom Pozitivna Slovenija (PS) na parlamentarnim izborima osvojio najviše glasova i mandata, ali nije uspio sastaviti vladu pa se vratio na čelo gradske uprave.

Transakcije između Jankovića i njegova dva sina

Službeno nije potvrđeno na kakve se poslove potencijalni porezni dug odnosi, no portal navodi da je postupak pokrenut prije tri godine, a odnosi se na novčane transakcije između Jankovića i njegova dva sina kojima je službeno  prodao svoju tvrtku Electa, a onda od njih, odnosno Electe, primao velike iznose kao rate za isplatu tog duga od 8 milijuna eura.

Inspektori još 2012. posumnjali u transakcije

Sinovi su novac tvrtke prebacivali starijem Jankoviću i onda kad je Electa ušla u nelikvidnost, zbog čega su ostali njeni vjerovnici bezuspješno čekali novac, a primljenim novcem Janković je podmirivao i neke dugove svojih drugih tvrtki, navodi portal.
 Porezni inspektori su još 2012. godine zaključili da je u tim transakcijama nešto sumnjivo pa su protiv Zorana Jankovića te njegovih sinova Damijana i Jure pokrenuli postupak utvrđivanja porezne utaje. Poreznici su ocijenili da sredstva koja je na račune dobivao Janković nisu povrat kredita koje je sinovima dao gradonačelnik, nego njegov osobni prihod koji podliježe oporezivanju, navodi portal.

Isto tako, navodi da je policija ljubljanskog gradonačelnika 2014. kazneno prijavila zbog sumnje u još jednu  poreznu utaju.
Riječ je o slučaju započetom deset godina prije toga, kad je Janković, koji je tada bio direktor Mercatora, stekao 47.000 dionica tog velikog trgovačkog lanca, a onda te dionice u više koraka i različitim transakcijama fiktivno  prebacivao na sinove i sebi bliske tvrtke, kako na konačnu prodaju dionica britanskome fondu Altima Partners 2012. godine ne bi morao platiti porez kao privatna osoba, navodi portal Siol.net.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara