PORTO: ZAVRŠILA MINISTARSKA KONFERENCIJA OESS-A

Poslije neočekivano dugog, višesatnog usuglašavanja teksta, usvajanjem ministarske deklaracije i cijelog niza drugih dokumenata u subotu je u portugalskom gradu Portu završio 10. sastanak Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Sastankom je dominirala tema prevencije borbe protiv međunarodnog terorizma u svim njegovim oblicima što je potvrđeno sadržajem većine dokumenata na čelu s Poveljom OESS-a o prevenciji i borbi protiv terorizma koja će vjerojatno postati jedan od temeljnih dokumenata krovne europske sigurnosne organizacije.

Ministri i predstavnici 55 zemalja članica OESS-a u svojoj su izjavi ponovili temeljnu postavku organizacije o odlučnosti da se osiguraju narodi zemalja članica od postojećih i novih prijetnji sigurnosti.

Među novim prijetnjama najteža je svakako terorizam zbog čega su ministri u trećoj točki izjave istaknuli kako OESS mora razviti odgovore na novu prirodu prijetnji svjetskoj zajednici pri čemu će OESS pojačati djelovanje u sve tri dimenzije na kojima se temelji, a to su područja sigurnosti, socijalnih i humanitarnih pitanja te gospodarstva i zaštite okoliša.

´Terorizam, kao što to pokazuju nedavni napadi poput talačke krize u Moskvi, ostaje prijetnjom sigurnosti pojedinca i cijele zajednice´, stoji u ministarskoj izjavi. Zbog toga su ministri u Portu usvojili Povelju o prevenciji i borbi protiv terorizma u kojoj su naveli načela kojima će se rukovoditi kako bi se što uspješnije suprotstavili ´najvećoj pošasti novoga doba´.

S istom su namjerom odlučili utemeljiti godišnju konferenciju o razmatranju sigurnosnog stanja kao i odrediti strategiju za suprotstavljanje prijetnjama sigurnosti i stabilnosti u 21. stoljeću.

Godišnja konferencija o sigurnosti zamišljena je kao mehanizam na kojem će predstavnici zemalja članica jednom na godinu na zajedničkom sastanku razmotriti sigurnosnu situaciju na području koje pokriva OESS, ukazati na eventualne nove opasnosti i nastojati odrediti načine kojima se na njih treba odgovoriti.

Pri tom će se OESS koristiti svim svojim dosadašnjim sredstvima ali i razviti mnoga nova, za što je i upravo zadužena nova strategija borbe protiv terorizma, a ti će sastanci biti prilika za razmjenu stajališta o pitanjima kontrole naoružanja uključujući i onog za masovno uništavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stalno vijeće OESS-a odlučivat će o dnevnom redu svake konferencije i na nju pozivati relevantne, međunarodne i regionalne organizacije koje procjeni nužnima za pojedinu temu.

Zamišljeno je da se konferencija održava u ljeto, a prva je najavljena za ljeto sljedeće godine i trebala bi se održati u Beču.

Terorizam ne može egzistirati sam, već je usko povezan s drugim oblicima međunarodnog zločina poput, krijumčarenja oružja i droge, ili trgovine ljudima, odakle dobiva financijska sredstva, a nerijetko i regrutira buduće teroriste. Jedna od velikih teškoća je i slabo funkcioniranje pojedinih država, te siromaštvo, zbog čega je OESS odlučio pojačati djelovanje u svojoj trećoj dimenziji, onoj koja se odnose na gospodarska i pitanja okoliša.

Isto tako u tzv. ´humanoj dimenziji´ OESS namjerava pojačati aktivnosti pa će zbog toga revidirati svoj plan za borbu protiv trgovine ljudima, a u Portu je donijeta i posebna odluka o toleranciji, nediskriminaciji neovisno da li se ona zasniva na etničkoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti.

Na kraju ministarske izjave naglašava se jedinstvena uloga OESS-a u promicanju demokracije, mira i stabilnosti na cijelom području koje pokriva. ´Ta je uloga u novom sigurnosnom okružju sve važnija i zato izražavamo odlučnost da osnažimo našu organizaciju i prilagodimo je novim okolnostima´, stoji na kraju ministarske izjave iz Porta.

10. sastanak Vijeća ministara OESS-a održan je u pomalo neobičnim okolnostima jer se prvi puta dogodio incident kad je u subotu ujutro pred zgradu gdje se održavao sastanak došla skupina prosvjednika koju su poželjeli snimiti fotoreporteri i televizijske kamere. U naguravanju prosvjednika policije i snimatelja, policija je iz do sad nepotvrđenih razloga pribjegla sili i doslovce pretukla jednog televizijskog snimatelja, dok je jedan fotoreporter završio u zatvoru.

Zbog toga treću plenarnu sjednicu održanu u subotu nije slikom zabilježio ni jedan snimatelj, osim državne portugalske televizije, jer su svi nazočni snimatelji i reporteri odbili ući u prostoriju gdje se održavao ministarski sastanak.

Isto tako treba zabilježiti da je na sastanku ministara OESS-a zabilježen gotovo rekordan manjak ministara jer su mnoge zemlje, a prije svega one najveće bile zastupljene nižim državnim dužnosnicima. Iz diplomatskih izvora doznaje se da je razlog tome vjerojatno činjenica što je ministarska konferencija održana u nezgodnom trenutku, između summita NATO-a u Pragu i EU-a u Kopenhagenu, ali se moglo čuti i objašnjenje da je EU zapravo odlučila ´kazniti´ Portugal zbog toga što je narušio jedinstveni stav unije oko neprimanja visokih bjeloruskih dužnosnika na teritoriju Unije. Portugal je takvu odluku ignorirao jer je kao predsjedavajući želio razriješiti određena pitanja te je u Porto pozvao i ministra vanjskih poslova Bjelorusije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara