PORTOROŽ: SASTANAK JADRANSKO-JONSKE INICIJATIVE

U Portorožu se u utorak popodne održava sastanak ministara vanjskih poslova država Jadranskojonske inicijative, na kojoj sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Otvarajući sastanak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da Slovenija podržava uključivanje svih država zapadnog Balkana u Europsku uniju pri čemu posebno pozdravlja uspjehe koje je u tome postigla Hrvatska.

"Pozitivno ocjenjujemo postignuća Hrvatske koja je svjesna da se put EU temelji na ispunjavanju Kopenhaških kriterija", rekao je Rupel, dodajući kako očekuje da će taj put slijediti i druge države u regiji, jačajući pri tom i regionalnu suradnju. Rupel je, kao domaćin susreta, naglasio interes za što jačom gospodarskom suradnju država Jadransko-jonske inicijative. Posebno je naglasio važnost zajedničkih napora u ekološkoj zaštiti Jadrana.

Rupel je izrazio uvjerenje da će Hrvatska, Italija i Slovenija uskoro uskladiti tekst Sporazuma o subregionalnom planu za izbjegavanje ekološkog onečišćenja Jadrana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se doznaje iz redova hrvatskog izaslanstva koje sudjeluje na sastanku, Hrvatska može biti jako zadovoljna rezultatima današnjeg ministarskog sastanka Srednjoeuropske inicijative kao i Jadransko-jonske inicijative. Naime, u oba završna dokumenta izražena je snažna potpora da Hrvatska što prije počne pregovore o uključenju u EU.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara