Portugalska vlada sve bliže sporazumu u vezi posrnulog avioprijevoznika

Portugalska vlada sve bliže sporazumu u vezi posrnulog avioprijevoznika
Ilustracija: EPA

PORTUGALSKA vlada i privatni dioničari posrnulog zračnog prijevoznika TAP-a blizu su sporazuma kojim bi se državi omogućilo stjecanje kontrolnog udjela i izbjegla potpuna nacionalizacija, rekla su dva upućena izvora.

Država trenutno drži 50 posto udjela u kompaniji, a 45 posto udjela u vlasništvu je brazilsko-američkog poduzetnika Davida Neelemana i portugalskog poduzetnika Humberta Pedrose, partnera u konzorciju Atlantic Gateway. Ostatak drže radnici.

TAP je u travnju zatražio pomoć vlade jer je zbog urušavanja potražnje pod utjecajem pandemije bio prisiljen obustaviti gotovo svih 2500 letova tjedno. U svibnju su pokušali ponovo uvesti neke međunarodne letove, ali potražnja je i dalje bila slaba pa su odustali, podsjeća Reuters.

Vlada je odlučila kompaniji odobriti 1,2 milijarde eura kredita, Europska komisija odobrila je taj plan, ali su pregovori s Atlantic Gatewayem zapeli jer dvojica poduzetnika smatraju da bi država tim kreditom osigurala veću kontrolu nad kompanijom.  

Početkom tjedna tjednik Expresso izvijestio je da se vlada nakon neuspjelih pregovora s Atlantic Gatewayom o državnom kreditu sprema predsjedniku uputiti prijedlog uredbe o nacionalizaciji TAP-a. 

Ministar neće popustiti

Ministar infrastrukture Nuno Santos kazao je da vlada želi nastaviti pregovore, ali neće popustiti. 

Prema izjavama jednog izvora, pregovori su jutros intenzivirani, rezultiravši nacrtom sporazuma prema kojem bi Neeleman prestao biti dioničar TAP-a dok bi Pedrosa ostao.

Drugi je izvor kazao da je dogovor gotovo sklopljen, treba još usuglasiti neke pojedinosti koje se najvećim dijelom odnose na konkretno povećanje vlasničkog udjela portugalske države i visinu konačnog udjela dioničara Pedrose.

Iz portugalskog ministarstva infrastrukture odbili su komentirati izjave tih izvora.

Očekuje se da će vlada objaviti konačnu odluku o sudbini TAP-a nakon današnje sjednice. Premijer Antonio Costa kazao je jučer da će vrlo skoro biti objavljeno "stabilno rješenje" za TAP.

TAP je u prvom tromjesečju poslovao s neto gubitkom od 395 milijuna eura. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara