posebna odluka Vlade za sazivanje prvih sjednica vijeća nacionalnih manjina

Vlada će vjerojatno već idućeg tjedna donijeti posebnu odluku o načinu sazivanja konstituirajućih sjednica Vijeća nacionalnih manjina, čije su članove pripadnici manjina birali na izborima 18. svibnja, doznaje se u nadležnom ministarstvu.

Jedan od preduvjeta za sazivanje konstituirajućih sjednica vijeća nacionalnih manjina je objava službenih rezultata izbora na kojima su pripadnici manjina izabrali 220, od mogućih 469 vijeća, i 40 od mogućih 140 predstavnika.

Državno izborno povjerenstvo najavilo je objavu službenih i konačnih rezultata izbora za ponedjeljak, 2. lipnja, kada će proteći svi mogući žalbeni rokovi zbog eventualnih nepravilnosti u izborima.

Drugi je preduvjet za sazivanje konstituirajućih sjednica odluka Vlade o načinu njihova sazivanja. Ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama, naime, nije propisan način njihova konstituiranja niti tko i u kojim rokovima to mora učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razmatra se mogućnost da se ta pravna praznina razriješi posebnom odlukom Vlade, a prema rokovima za konstituiranje predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Prihvatili li to Vlada, konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina morale bi se održati 30 dana nakon izbora, uz dodatni rok od 15 dana.

Tom bi odlukom Vlada obvezla čelnike tijela lokalne i regionalne samouprave, odnosno općina, gradova i županija u kojim su održani izbori za vijeća da sazovu njihove konstituirajuće sjednice.

(Hina) ggrb vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara