Posjet lepoglavskoj kaznionici - jedinoj koja provodi program za ovisnike

PREDSTOJNIK Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Ante Barbir posjetio je danas lepoglavsku Kaznionicu kako bi se upoznao s tretmanom zatvorenika ovisnika o drogama, budući da je to jedina kaznionica u Hrvatskoj koja provodi program liječenja od ovisnosti.

U Kaznionici su 552 zatvorenika, među kojima je 67 ovisnika.

Po riječima Zdenka Videca, koordinatora terapijske zajednice ovisnika, to su uglavnom ovisnici o heroinu, a najčešće su osuđivani zbog zlouporabe droga te imovinskih delikata i razbojstava. Budući da u kaznionici nema zamjenske metadonske terapije, ovisnike nastoje uključiti u razne poslove i većina ih u zatvorskom krugu, a nekolicina i na poluotvorenom odjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zatvor radi po europskim standardima. I drugi bi zatvori trebali raditi na sličan način, osobito sa stručnim osobama koje bi ovisnicima pomogle da se rehabilitiraju i vrate normalnu životu. Ovisnici u zatvoru, zapravo, imaju priliku promijeniti svoj život", rekao je Barbir, dodavši kako će Ured izdvojiti 400.000 kuna za kupnju uređaja za testiranje na droge. Tako će se, kazao je Barbir, ovisnicima pokušati pomoći da ne uzimaju drogu.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Josip Hehet rekao je, pak, da se razmišlja i o komuni u zatvorskom sustavu po uzoru na zapadnu Europu za ovisnike koji su prije nego su lišeni slobode bili u terapijskoj zajednici i one koji su prošli određen program. To bi bila kaznionica u Valturi, u kojoj se kani otvoriti jedna kuća socioterapijskog tipa. Ondje bi se zatvorenici ovisnici mogli baviti poljoprivrednom i stočarstvom, a postoje i betonara i kamenolom. Ti će zatvorenici biti selekcionirani", rekao je Hehet i dodao da će se za rad s njima morati osposobiti i stručnjaci.

(Hina) mz vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara