Posjetitelji ZOO-a u Zagrebu zalutali u zabranjeni dio gdje je nastamba s lavom

Posjetitelji ZOO-a u Zagrebu zalutali u zabranjeni dio gdje je nastamba s lavom

NAKON što smo od čitatelja dobili mail u kojemu su nam poručili kako su u zagrebačkom ZOO-u zalutali u dio s nastambom lava, obratili smo se Zoološkom vrtu da nam pojasne kako je do toga moglo doći.

Čitatelji su ispričali kako su do nastambe lava zalutali jer je ograda bila širom otvorena i nigdje nisu vidjeli obavijest da je tamo zabranjen ulaz. Osim toga, izrazili su zabrinutost jer je neko dijete moglo slučajno gurnuti ruku kroz ogradu kako bi dotaknulo lava. Dodali su i da se tamo u jednom trenu našlo više od deset ljudi.

Uz svoj mail priložili su i gornju fotografiju kao dokaz toga što se zbilo i gdje su u zoološkom završili:

Pitali smo ZOO kako se to moglo dogoditi

Stoga smo poslali upit ZOO-u u kojemu smo naveli sve što nam je poručio čitatelj i zatražili pojašnjenja. Zatražili smo ih da nam pojasne o kojem se dijelu Zoološkog vrta točno radi, je li uobičajeno da se ovakva ograda nalazi na nastambama opasnih životinja, a pitali smo ih i je li spomenuti prostor inače zaštićeniji te što će poduzeti da čitatelji više ne ulaze u taj dio.

Ubrzo smo dobili odgovor iz Zoološkog vrta.

"U Zoološkom vrtu grada Zagreba izuzetno smo posvećeni održavanju visoke razine sigurnosti naših posjetitelja, djelatnika i životinja.
Upute kako se posjetitelji trebaju ponašati u Vrtu, istaknute se na ulazima, no unatoč tome s vremena na vrijeme svjedočimo neodgovornom ponašanju pojedinaca čime ugrožavaju sebe i druge.

Istražit ćemo slučaj koji opisuje Vaš čitatelj, tj. njegovu tvrdnju da je prema lavu Kongu prošao kroz otvorenu ogradu. Naime, riječ je o ogradi s vratima na kojoj su istaknuti natpisi zabrane pristupa nezaposlenima. Ta se vrata otvaraju zbog prolaska gospodarskih vozila, najčešće traktora, te se u najkraćem roku zatvaraju.

Vratima se ulazi u veliki gospodarski kompleks gdje su gnojnica, prostor sa spremnicima za razvrstavanje otpada, građevinski materijal, radna oprema, skladišta te drugi gospodarski objekti. Kako bi se posjetitelj približio Kongu, trebao je hodati nekoliko minuta kroz prostor za koji je jasno da nije namijenjen posjetiteljima. Nakon ovog slučaja razmotrit ćemo postavljanje dodatnih oznaka", poručili su i priložili fotografije gospodarske zone, kao i znakova za zabranu ulaska nezaposlenima.

ZOO: "Nadamo se da će ovaj slučaj potaknuti građane da u blizini divljih životinja budu još odgovorniji"

"Kongo je lav star dvadeset i tri godine, izuzetno slabog vida i sluha, koji živi u posebnoj nastambi jer mladi lav Leo dominira čoporom. Njegova nastamba maksimalno je zaštićena što uz rešetke podrazumijeva i splet tankih žica električnog pastira koje možete vidjeti uvećavanjem čitateljeve fotografije.

Žao nam je da u svojem komentaru čitatelj spominje mogućnost da dijete slučajno gurne ruku lavu. U zoološkim vrtovima diljem svijeta, pa tako i kod nas, za dijete je odgovorna odrasla osoba u njegovoj pratnji. Većina roditelja toga je svjesna. Zoološki vrt grada Zagreba sustavno radi na edukaciji posjetitelja u sklopu koje, među ostalim, ističe da su životinje u zoološkim vrtovima ambasadori divljih vrsta.

To podrazumijeva njihovu veličanstvenost, ali i prirodne nagone.

Nadamo se da će ovaj slučaj potaknuti građane da u blizini divljih životinja budu još odgovorniji", poručuju iz ZOO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara