Posljedice Marićeve reforme: Poduzetnici se već raspituju kako ugasiti tvrtke

Posljedice Marićeve reforme: Poduzetnici se već raspituju kako ugasiti tvrtke
Foto: Dino Stanin/Pixsell, Facebook

NAKON što je Index u četvrtak objavio prijedlog poreznih reformi koje su donijeli ministar financija Zdravko Marić i njegov šef Andrej Plenković, brojni poduzetnici su se digli na noge proglašavajući taj prijedlog zakona katastrofalnim i tvrdeći kako će to uništiti na tisuće malih tvrtki.

Naime, prema tom prijedlogu direktori tvrtki bi mjesečno imali trošak plaće oko 10.000 kuna, što je iznos koji male tvrtke, pogotovo na početku, kada tek pokreću poslovanje, teško mogu priskrbiti. Na primjer, osnivač Nanobita, tvrtke koja danas zapošljava više od stotinu ljudi, kaže kako Nanobit vjerojatno ne bi niti postojao da je takav zakon vrijedio kada su oni osnivali tvrtku.

Ministar Marić je jučer u popodnevnim satima najavio press konferenciju kako bi objasnio o čemu se tu zapravo radi. I dok su mnogi zaista očekivali da će Marić barem djelomično demantirati tu vijest, on je rekao da tim prijedlogom zakona samo žele smanjiti zlouporabe. Tvrdi kako se zakon sigurno neće odnositi na one vlasnike tvrtki koji su članovi uprave tvrtke a koji su u punom radnom odnosu u tom trgovačkom društvu. No, tako nešto ne piše u prijedlogu zakona. U prijedlogu zakona predviđeno je podizanje osnovice za članove uprave tvrtki prema kojima će minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika - direktora tvrtke biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno.

Poduzetnici traže izlaz

Prijedlog zakona naišao je na brojne kritike, a prvi rezultati, iako još nije izglasan, već su vidljivi.

Poduzetnici na društvenim mrežama se već raspituju kako likvidirati tvrtke ili poslovanje preseliti izvan Hrvatske.

Planirate li i vi preseliti poslovanje izvan Hrvatske ili ugasiti tvrtku zbog Marićeve skandalozne reforme? Šaljite nam svoje reakcije na desk@index.hr!

Neke od njihovih objava na svom je Facebooku objavila Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske. "Reakcije i posljedice porezne reforme - na društvenim mrežama se poduzetnici raspituju kako likvidirati firme i/ili prebaciti poslovanje van RH", napisali su uz screenshotove upita poduzetnika.

Reforma šokirala poduzetnike

Na prijedlog zakona zakona reagirali su i poduzetnici Saša Cvetojević te Kolindin savjetnik Davorin Štetner. 

Saša Cvetojević kaže kako je ovo najveći šamar svima koji su krenuli u poduzetništvo.

"Svi vi, koji imate mikro firmicu, koji svaki mjesec isplaćujete plaću po tom minimalnom koeficijentu, koji niste dali državi više od propisanog, nazvani ste ZLORABITELJIMA!!! A ja sam BUDALA jer si ne isplaćujem plaću sukladno minimalnom koeficijentu. Ako ovaj prijedlog prođe, prvo što moram napraviti je postaviti plaću na taj minimum i ni lipe više. Ovo je najveći šamar svima koji su nedavno, često potaknuti i reklamama plaćenima od strane ministarstava i zavoda u kojima im se najavljivalo poticaje za samozapošljavanje, krenuli u poduzetništvo", reagirao je jučer Cvetojević. 

Štetner smatra da ovaj potez kažnjava vlasnike tvrtki te dodaje da se radi o vrlo lošem potezu. "Juhu, ide mi povišica plaće :( ! Ne želim je jer mi je cilj života isplaćivati si dobit tvrtki kao što isplaćujem, a ne plaću. Uostalom, zašto bi netko morao imati propisanu plaću? Potez povećanja osnovice KAŽNJAVA ponajprije startup osnivače i poduzetnike početnike koje btw želimo stimulirati da krenu u biznis", kazao je.

Reformu su kritizirali i iz Mosta, SDP-a i HNS-a, ali i brojni ekonomski analitičari koji tvrde da je to svakako korak u krivom smjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara