Posljednja premijera u osječkom HNK-u Žena i bodež

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je izvedena posljednja ovogodišnja premijerna predstava baletni dramolet "Žena i bodež", na stihove španjolskog pjesnika Federica Garcie Lorce.

Redatelj predstave te autor scenografije, kostimografije i koreografije je voditelj Baleta osječkog HNK Antun Marinić, glazbu za predstavu odabrao je Igor Valeri, a uz članove i članice baleta osječkog HNK u predstavi je kao naratorica čitajući Lorcine stihove, nastupila glumica te kazališne kuće Ljiljana Krička-Mitrović.

Naslov predstave izvučen je iz Lorcinih stihova, a dramolet se sastoji iz dva dijela, prvog u kojem dominira problematika "ljubavnog trokuta", koji kulminira sukobom te nastavka kojeg je autor nazvao "Oda ženi", a u kojem ženski ansambl osječkog baleta pleše na skladbu "Bolero", Mauricea Ravella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izjavi novinarima Marinić je kazao kako baletna skupina u osječkom HNK djeluje od 1994. te da s ovom premijerom na neki način obilježava 10. obljetnicu svoga djelovanja.

Marinić je ocijenio kako je uklapanje Lorcinih stihova u dinamiku ovakve predstave bila zahtjevna zadaća, ali smatra da je "Lorca svevremen, pa su se stoga mogli pronaći dramaturški momenti koje potkrepljuju ti stihovi, jer se pjesma uvijek veže za ono što se dogodilo ili će se dogoditi".

(Hina) xivuč yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara