Posljednji radni dan Davida Camerona, dužnost premijerke sutra preuzima Theresa May

Posljednji radni dan Davida Camerona, dužnost premijerke sutra preuzima Theresa May

Foto: Hina

BRITANSKI premijer David Cameron danas je posljednji put predsjedao sastanku ministara, prije nego što će u srijedu mjesto na čelu britanske vlade ustupiti ministrici unutarnjih poslova Theresi May koju očekuje posao oko Brexita.

Cameron će u srijedu, nakon posljednjeg obraćanja u parlamentu, podnijeti ostavku kraljici Elizabethi II. Nova šefica vlade stići će na premijersku dužnost nakon manje od tri tjedna od odluke Britanaca na referendumu da izađu iz Europske unije, zbog čega je Cameron, pristaša ostanka u europskom bloku, i najavio ostavku.

May će tako postati druga premijerka u zemlji nakon Margaret Thacher (1979-1990).  Pedesetdevetogodišnja May će se ulaskom u Downing Street suočiti sa zahtjevnom zadaćom razdruženja s EU-om i "raspetljavanjem" Britanije iz šume europskih zakona, nakupljenih tijekom više od četiri desetljeća, kako bi dogovorila nove trgovinske odnose i istovremeno spriječila moguću štetu gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njezin veliki saveznik Chris Grayling, predsjednik Donjeg doma, objavio je da Britanija neće žuriti u pokretanju "razvoda" od Europske unije.

"Mislim da bi se članak 50 trebao aktivirati kada budemo spremni. Sada je najvažnije napraviti ono što je u našem nacionalnom interesu", kazao je u utorak Grayling za Sky News.

"Moramo se pripremiti za pregovore, odlučiti kakav odnos želimo ispregovarati i tada krenuti i aktivirati članak 50. Učinit ćemo to kako treba, učinit ćemo to na pravi način, učinit ćemo to kada budemo spremni", poručio je.

May, koju neki već vide kao novu Željeznu damu nakon bivše premijerke Margaret Thatcher, istovremeno će, osim golemog posla oko Brexita, morati raditi na jedinstvu podijeljene stranke i nacije u kojoj mnogi, gledajući rezultat referenduma, gaje bijes prema političkim elitama i osjećaju da su ih sile globalizacije i gospodarske promjene izdale i napustile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara