Poslodavci popljuvali Vladu zbog poskupljenja struje

Poslodavci popljuvali Vladu zbog poskupljenja struje

Foto: FAH, Pixsell/Duško Jaramaz

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlade donesena je odluka o poskupljenju struje. Nove cijene struje građani će plaćati već od početka rujna.

"Donosimo odluku o poskupljenju struje, to su obveze od ranije, to je nastavak naše politike da što više energije bude iz obnovljivih izvora. Doći će do povećanja računa za struju za 20 kuna, ali s obzirom na poreznu reformu, još uvijek će ti računi biti manji nego prošle godine", kazao je na sjednici premijer Andrej Plenković.

>> VIDEO Plenković potvrdio: Dižemo cijenu struje, plaćat ćete 20 kuna više svaki mjesec

Na novo poskupljenje reagirala je Hrvatska udruga poslodavaca priopćenjem koje donosimo u cijelosti.

"Hrvatska udruga poslodavaca razočarana je ishitrenom odlukom o povećanju cijene električne energije koja za tvrtke poskupljuje za čak 15 posto."

"Povećanje cijene električne energije novi je udar na gospodarstvo i dovodi u pitanje iskrenost Vladinih najava o namjeri smanjivanja troškova poslovanja. Iako je HUP u više navrata upozoravao na negativan efekt koji će rast cijene električne energije imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki tražeći da se naknade za energiju iz obnovljivih izvora uvode i povećavaju postupno Ministarstvo i Vlada naša su upozorenja i prijedloge ignorirali", piše u priopćenju udruge.

"Uvjeti se mijenjaju od danas do sutra"

"Osim novog povećanja troškova donošenje ove odluke problematično je i s aspekta predvidljivosti uvjeta poslovanja. Opet se uvjeti mijenjaju od danas do sutra bez primjerenog roka za pripreme i prilagodbe. HUP ne dovodi u pitanje obvezu i potrebu za proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, ali smatra da je način na koji su hrvatske vlade donosile relevantne odluke s tim u vezi problematičan."

"Novi udar na gospodarstvo, kojemu stope PDV nisu smanjivane da bi amortizirale rast cijene struje, nije problem koji se tiče samo poslodavaca već izravno i građana - bez troškovnog rasterećenja i daljnjim rastom troškova poslovanja nema prostora za povećanje plaća, nove investicije i snažniji gospodarski rast", zaključuje se u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara