Postalo je ozbiljno: Vrijeme je da se Jadranka Kosor zabrine zbog prosvjednika

Foto: Damir Krajač / Cropix
Video: Tomislav Brdjanović


VRIJEME je da se Jadranka Kosor i njena vlada ozbiljno zabrinu zbog prosvjednika koji svaka dva dana izlaze na ulice Zagreba i ostalih hrvatskih gradova. Izraz građanskog nezadovoljstva kojem smo nazočili u ponedjeljak bio je sasvim drugačiji od dosadašnjih prosvjeda. Napokon su se demonstranti doimali organiziranima, kao da sve rade po dobro pripremljenom planu i programu. I što je najvažnije, dokazali su da nisu huligani.

Prosvjed je dobio sasvim novu energiju otkad je mladom vođi "Facebook revolucije" Ivanu Pernaru izrečena zabrana pristupanja Markovom trgu. Zbog Pernarove nemogućnosti da povede prosvjedni marš sa Cvjetnog trga prema Gornjem gradu, među prosvjednicima su se iskristalizirali neki novi vođe, koji sebe ne žele stavljati u prvi plan i koji su puno manje skloni ekshibicijama poput preskakanja policijske barikade i indirektnog poticanja na nasilne obračune s organima reda i mira.


Huligani nisu dugo izdržali

"Mi vas volimo", skandirali su prosvjednici u ponedjeljak policiji u Radićevoj, što se činilo gotovo nemogućim nakon kaosa kojem smo na istom mjestu svjedočili u subotu poslijepodne. No, prosvjednici su se s radikalnim elementima u svojim redovima ovoga puta obračunali sami i učinili su to pravovremeno. Na Cvjetnom trgu među sobom su imenovali zaštitare kojima je zadaća bila održavati prosvjed mirnim i dostojanstvenim, ali na kraju se pokazalo da nisu bili ni potrebni. Čim bi se napetost malo povećala, većina prosvjednika automatski bi preuzela ulogu redara i smirila one ekstremnije, pijanije i sklonije nasilju.

Na djelu su se potvrdile tvrdnje prosvjednika da za "krvavu subotu" nisu krivi oni, već manja skupina stadionskih nasilnika koji su se u prosvjednu povorku uključili s isključivom namjerom izazivanja sukoba s policajcima. Bilo je takvih i u ponedjeljak; tijekom prvog posjeta barikadi u Radićevoj i kod živog zida u Ulici Račkog pred Trgom žrtava fašizma uočili smo manju skupinu mladića, koji su lica uglavnom skrivali Dinamovim šalovima. Upravo su iz njihovih redova doletjele jedine dvije boce koje su u ponedjeljak bačene na policiju.

"Mi vas malo jebemo"

Ostatak prosvjednika je odmah reagirao na takvo ponašanje, a huligani su, nakon što se masa distancirala od njih, odustali. Nije im se dalo marširati i doista prosvjedovati, željeli su se samo pomlatiti. Kad su shvatili da im to neće poći za rukom, izgubili su se u gradskim ulicama. Kod NSK-a ih već više nije bilo. Jake policijske snage nastavile su, međutim, po gradu pratiti prosvjednike odlučne u svojoj namjeri da prenesu Jadranki Kosor poruku da se vrijeme HDZ-ove strahovlade približilo kraju.

Pokazali su pritom i bitnu odliku svakih uspješnih demonstracija - smisao za humor. Na putu prema NSK-u, nakon što su prošli kraj zgrade Gradskog poglavarstva, prosvjednici su se odjednom dali u trk. Policija je, naime, sa zakašnjenjem shvatila njihovu namjeru da "posjete" premijerku na dodjeli Zlatne kune, a prosvjednici su požurili kako bi svojim tijelima blokirali Aveniju Većeslava Holjevca i spriječili specijalce, koji su se u kombijima upravo spuštali niz Vukovarsku aveniju, da prije njih stignu do knjižnice. Vrlo brzo su ih ipak pustili da postave živi zid pred ulazom u NSK, poprativši akciju skandiranjem "Mi vas malo jebemo".

Koliko dugo će vlast moći ignorirati ulicu?

Ovaj se povik pretvorio u svojevrsni zaštitni znak demonstracija u ponedjeljak pa su ga jake policijske snage slušale svaki put kad bi prosvjednici napuštali barikade ili im priredili kakvu spačku. Najingeniozniji trenutak prosvjeda tako se desio na Trgu bana Jelačića. S obzirom da više nisu mogli predvidjeti njihovo kretanje, prosvjednike je od zgrade MUP-a u Savskoj cesti pratilo 30-ak pripadnika specijalne policije, koji su hodali usporedno s čelom kolone. Lideri prosvjedne povorke na središnjem su se zagrebačkom trgu policajaca otresi tako što su ih odveli u Jurišićevu, dok je ostatak prosvjednika otrčao prema Kaptolu. Specijalci nisu registrirali promjenu kretanja dok nije bilo prekasno, a od šetnje po gradu već su bili previše umorni da bi trčali za prosvjednicima.

Novi "modus operandi" koji su prosvjednici usvojili prava je glavobolja ne samo za policiju, već i za one protiv kojih su njihove demonstracije usmjerene. Prosvjednicima više nije bitno doći do "zabranjenog" Markova trga, puno im je bitnije nastaviti pokušavati. I pritom vući policiju i cjelokupni sustav za nos. U novom načinu izražavanja zadovoljstva prosvjednici neizmjerno uživaju, što u njihovim redovima jasno moglo osjetiti. U ponedjeljak je na ulicama bilo oko 1500 mladih ljudi. U srijedu (okupljanje je opet u 18 sati na Cvjetnom trgu) će ih biti više. U petak još više. A Zagreb nije jedini grad koji se diže na noge: prosvjednici se grupiraju u Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Puli... Koliko će još dugo vlast moći ignorirati ulicu?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara