Postanite međunarodni instruktor novinarstva

MEĐUNARODNI centar za obrazovanje novinara ICEJ u ožujku pokreće tečaj na kojemu bi se, do lipnja ove godine, 25 novinara trebalo osposobiti za instruktore novinarstva.

Tečaj pod nazivom "Osposobljavanje instruktora novinarstva" ICEJ pokreće u sklopu međunarodnog projekta JETiC (Journalists Education and Training in Croatia), "teškog" ukupno oko pola milijuna eura, kazao je Hini Stjepan Malović, direktor ICEJ-a i voditelj JETiC-a.

On smatra da je tečaj nužan, među ostalim, jer profesionalna znanja i vještine, te profesionalna etika hrvatskih novinara i medija nisu na razini medijski razvijenih zemalja EU. Malović objašnjava da je svrha tečaja osposobljavanje 25 novinara i medijskih stručnjaka za održavanje novinarskih radionica i tečajeva u hrvatskim medijskim kućama, osobito za početnike i mlađe novinare.

Polaznici tečaja upoznat će se s pedagoškim i didaktičkim osnovama, praktičnim metodama rada s novinarima prema metodologiji Visoke škole novinarstva iz Lillea, osnovnim teorijama medija, novinskom izvještavanju o politici, gospodarstvu, lokalnoj upravi i samoupravi, zdravstvu i drugim područjima, također prema metodologiji škole iz Lillea, medijskom menadžmentu te uređivanju i selekciji vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tečaj u trajanju od 120 nastavnih sati započinje u ožujku, a završava u lipnju. Nastava na engleskom jeziku održavati će se petkom i subotom u Novinarskoj radionici Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu. Predavači su međunarodni medijski stručnjaci, novinari i profesori novinarstva sa Sveučilišta u Beču i Visoke škole novinarstva u Lilleu.

Polaznici tečaja "Osposobljavanje instruktora novinarstva" biti će izabrani u veljači na temelju javnog natječaja, uz uvažavanje ravnomjerne medijske i regionalne zastupljenosti kandidata, kažu organizatori. Traže se kandidati s najmanje pet godina novinarskog iskustva, u dobi od 28 do 40 godina, prethodno novinarski i stručno osposobljeni, a važno će biti i znanje pokazano na provjeri prije početka tečaja.

Završetkom tečaja, 4. lipnja, hrvatsko novinarstvo trebalo bi dobiti prvih 25 instruktora novinarstva s diplomom JETiC-a.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara