Poštar iz BiH čuvao pošiljku svo vrijeme rata, pa ju isporučio u miru

Poštar iz BiH čuvao pošiljku svo vrijeme rata, pa ju isporučio u miru

Screenshot: N1

RAT najčešće piše tužne, ali ponekad donese i neku lijepu priču. Ovaj put je to priča o poštaru iz Sarajeva, koji je pošiljke iz rata čuvao kako bi ih dostavio u miru.

Drenko Pelekšić je 30 godina zaposlenik DHL-a, čiju priču je prenio N1. Najprije je radio kao kurir, a potom je prešao u DHL. Skupa s bratom je preuzeo posljednju pošiljku koja je stigla avionom iz Slovenije u Sarajevo.

Zadnji prijeratni let

“To je doslovce zadnji let koji je sletio u Sarajevo. Mi smo preuzeli tu robu i dovukli je u moj stan. Razvrstali je. Između ostalog bile su i dvije radne knjižice”, rekao je Drenko Pelekšić.

Dio je uspio podijeliti iako je Sarajevo bilo pod barikadama. Knjižice je čuvao do kraja rata, te je pošiljku isporučio 1996. godine:

“Čovjek je došao do mog broja telefona i nazvao me. Knjižice su bile od dvoje ljudi iz Maglaja. Nikad se nismo više čuli. Samo je čovjek nazvao. Je li DHL? Ja sam taj i taj... kaže meni su pred rat poslali knjižice. I ja uzmem i pročitam. Kaže da to je moja. Pitao me ima li od još jednog čovjeka, ja kažem ima”, kazao je Drenko.

Opet bi napravio isto


Drenko više nije kurir, no i dalje prepričava svoje priče, dok o njemu govori menadžer DHL-a Edin Emšo:

“Drenko je jedan od nas četvero koji smo počeli 1996. godine i to što je uradio prije tog perioda je dokazivao od '96 na ovamo. Nije baš uobičajeno da neko u toku ratnih sukoba razmišlja o DHL-u, klijentima i drži pošiljke u svom stanu.”

Drenko kaže kako je to samo njegov posao i kako bi opet napravio isto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara