"Postavljanje američkog proturaketnog štita u Češkoj velik je korak za europski obrambeni sustav"

POSTAVLJANJE američkog proturaketnog štita u Češkoj velik je korak prema izgradnji europskog obrambenog sustava u svijetu suočenom s rastućom nuklearnom prijetnjom, izjavio je danas u Pragu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Pozdravio je i češko-američki dogovor o postavljanju radara za proturaketni štit, te ga nazvao "velikim korakom naprijed prema izgradnji europskog proturaketnog sustava".

"Proturaketna obrana ne pokriva cijelu Europu"

Prije te konferencije u Pragu na temu europskih i američkih perspektiva proturaketne obrane, održao se summit NATO-a u Bukureštu gdje je upozoreno da Bugarska, Grčka, Rumunjska i Turska neće biti pokrivene proturaketnim štitom.

Tako je de Hoop Scheffer naglasio kako će NATO i dalje razmatrati načine da upotpuni američki štit jer planirani na tlu Češke i Poljske ne obuhvaća cijelu Europu.

No, prema njemu, zadaća NATO-a nije samo odgovaranje na prijetnje i krize, već i skeniranje svijeta kako bi se otkrile nove.

"Rusija treba razmotriti NATO-ovu ponudu"

Iran i Sjeverna Koreja su sa svojim nuklearnim ambicijama vrlo opasne, dodaje de Hoop Scheffer, jer bi mogle imati domino efekt na druge države, te smatra da broj zemalja koje posjeduju balističke rakete već raste pa bi se tako i Rusija trebala angažirati i pomoći u tom problemu.

Rusija se inače boji da je postavljanje američkog proturaketnog štita na tlu Europe upereno protiv nje, no Amerikanci ih pokušavaju umiriti da je on samo zaštita od dalekometnih raketa iz Irana.

Inače, češki i američki dužnosnici bi trebali idući mjesec potpisati sporazum o raspoređivanju proturaketne baze na češkom teritoriju.

A.P.
Foto : AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara