Potencijalni nasljednik kineskog predsjednika osuđen na doživotni zatvor zbog primanja mita

Potencijalni nasljednik kineskog predsjednika osuđen na doživotni zatvor zbog primanja mita
Screenshot: YouTube
 
SUN Zhengcai, bivši visoki službenik Komunističke partije Kine, nekada smatran potencijalnim nasljednikom predsjednika, osuđen je na doživotni zatvor zbog primanja mita, javljaju svjetski mediji.
 
Sun (54) je bio šef Komunističke partije u Chongqingu. Na sudu u utorak izjavio je da prihvaća presudu i neće se na nju žaliti, objavili su kineski državni mediji.
 
"Iskreno priznajem krivnju i žalim zbog svog zločina", izjavio je Sun pred sudom u Tianjinu. "Ozbiljno ću se promijeniti", rekao je i naklonio se.
 
 
Između 2002. i 2017. primio mito u ukupnom iznosu od 170 milijuna juana
 
Prošlog mjeseca Sun je priznao da je između 2002. i 2017. primio mito u ukupnom iznosu većem od 170 milijuna juana (27 milijuna dolara), u nekretninama i gotovini, dok je služio na različitim položajima diljem Kine.
 
Sun je bivši član politbiroa Komunističke partije Kine, glavnog političkog tijela koje donosi odluke, i smatran je potencijalnim nasljednikom predsjednika Xija Jinpinga. Kada je u srpnju pokrenuta istraga protiv njega, taj potez je shvaćen kao pokušaj predsjednika da učvrsti svoj položaj, piše CNN.
 
Od preuzimanja vlasti u 2012., Xi provodi masovnu kampanju borbe protiv korupcije. Optuženo je više od jednog milijuna službenika od početka kampanje. Međutim, analitičari tvrde da je kineski predsjednik iskoristio kampanju za uklanjanje svojih protivnika. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara