Poticaj HBOR-a hrvatskom izvozu u Rusiju i SiCG

U SKLADU sa svojim Programom kreditiranja izvoza okvirnim kreditnim linijama banaka inozemnih kupaca, HBOR je tijekom ljeta potpisao dva nova sporazuma koji će doprinijeti povećanju hrvatskog izvoza na tržišta Rusije te Srbije i Crne Gore.

Potpisivanjem sporazuma utvrđene su procedure i sva potrebna dokumentacija za kreditiranje poslovnih banaka inozemnih kupaca prije zaključenja izvoznih ugovora. Na taj način skraćena je i pojednostavljena procedura odobrenja kredita, a samim tim povećana je i konkurentnost hrvatskih izvoznika.

Sporazum HBOR-a i Alfa banke zaključen je na iznos kredita do 20 milijuna eura što predstavlja do sada najviši ugovoreni limit s inozemnim bankama, dok je iznos pojedinačnog izvoznog posla koji se može kreditirati sto tisuća eura.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Ruska Federacija je jedno od najvažnijih tržišta hrvatskih izvoznih roba i usluga. Tijekom 2004. godine Rusija je u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti većoj od 1,2 milijarde američkih dolara, dok je hrvatski izvoz iznosio 115 milijuna dolara.

Sporazum s Komercijalnom bankom Beograd sklopljen je na iznos od 4 milijuna eura, a najmanji iznos pojedinačnih poslova koji se mogu financirati je 50 tisuća eura. Ovo je prvi sporazum koji je HBOR zaključio s poslovnom bankom iz Srbije i Crne Gore. 

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, hrvatski izvoz u Srbiju i Crnu Goru u 2004. godini bio je vrijedan 294, a uvoz 140 milijuna američkih dolara pa je Srbija i Crna Gora jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara