Potpisan protokol o osnivanju hrvatsko-jordanskog poslovnog vijeća

HRVATSKA i Jordan potpisali su u četvrtak u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu Protokol o osnivanju hrvatsko-jordanskog poslovnog vijeća.

Protokol, koji su potpisali predsjednik HGK Nadan Vidošević i predsjednik Jordanske trgovinske komore Haydar Murad u nazočnosti premijera dviju zemalja, trebao bi omogućiti unapređenje i širenje gospodarske suradnje.

Vijeće će podupirati uspostavu izravnih veza između jordanskih i hrvatskih organizacija i tvrtki, pružit će im pomoć u njihovim aktivnostima i olakšati razvoj bilateralnih odnosa, odnosno suradnje na području trgovine, industrije i ulaganja, rekao je Vidošević. Osim toga, nastavio je, "jedni drugima možemo biti vrata u regionalnom smislu", misleći pritom da Jordan preko Hrvatske može doći na tržište srednje Europe, a Hrvatska preko Jordana u tu regiju.

Ovaj Protokol potpisan je u okviru višednevnog službenog posjeta jordanskog premijera Faisala al Fayeza koji je doputovao u srijedu u Hrvatsku u pratnji brojnog izaslanstva poslovnih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Trgovinske komore Jordana Haydarv Murad, koji predvodi izaslanstvo gospodarstvenika, rekao je da posjet "predstavlja namjeru jordanske vlade da izgradi što više mostova s Hrvatskom" u interesu jedne i druge strane.

Izrazio je uvjerenje da će uspostava vijeća biti začetak veza u području trgovine, ulaganja i robne razmjene, koja je, kako je rekao, ispod očekivanja. Također je rekao da će vijeće pomoći u otkrivanju mogućih potencijala i potreba tržišta.

Jordan predstavlja "vrlo važna strateška vrata za obnovu Iraka i tu možemo raditi zajedno", istaknuo je.

Premijer Sanader, koji je najavio svoj posjet Jordanu u listopadu, ponovio je poziv gospodarstvenicima za kretanje u konkretne projekte i rekao da je u pripremi sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dviju zemalja koji bi trebao biti gotov za nekoliko mjeseci.

Njegov jordanski kolega al Fayez opetovano je istaknuo veliki interes za jačanje suradnje, a osobito na području trgovine i ulaganja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara