Potpisan sporazum, tražitelji azila u SAD-u sad mogu završiti u Hondurasu

Potpisan sporazum, tražitelji azila u SAD-u sad mogu završiti u Hondurasu
Foto: EPA

SJEDINJENE Države i Honduras potpisali su sporazum o suradnji u vezi molbi za azil kako bi suzbili ilegalnu imigraciju, objavilo je američko veleposlanstvo u Tegucigalpi.

Prema priopćenju veleposlanstva, privremeni ministar domovinske sigurnosti Kevin McAleenan je potpisao sporazum s vladom Hondurasa o proširenju bilateralnih inicijativa suzbijanja ilegalne imigracije preko Srednje Amerike.

Sporazum potpisan na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, kojoj nazoči honduraški predsjednik Juan Orlando Hernandez, identičan je sporazumima koje je nedavno Washington zaključio s dvije druge zemlje Srednje Amerike, Gvatemalom i Salvadorom.

Zaštita što bliže domu

Taj sporazum predviđa da tijekom vremena razmatranja molbe zemlja prihvati strane migrante koji su predali molbu za azil za Sjedinjene Države.

Sporazum s Hondurasom "omogućava migrantima da traže zaštitu što je moguće bliže njihovu domu", rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva domovinske sigurnosti.

Kada sporazum stupi na snagu, poboljšat će se kapaciteti azila i zaštite Hondurasa i dvije zemlje će surađivati na povećanju mogućnosti zaštite ranjivog stanovništva, dodaje se u priopćenju.

Priljev ilegalnih migranata se smanjio za 58,7 posto

Posljednjih mjeseci administracija predsjednika Donalda Trumpa, kojem je borba protiv ilegalne imigracije jedan od prioriteta, pokušava zaustaviti ilegalnu imigraciju računajući na zemlje Srednje Amerike kako bi primile migrante.

Pod pritiskom Washingtona, Meksiko je rasporedio više od 25.000 vojnika između južne granice, kamo stiže većina srednjoameričkih migranata, i sjeverne, na granici dugoj 3200 km koja dijeli Sjedinjene Države.

Prema podacima Meksika, između lipnja i početka rujna priljev ilegalnih migranata prema Sjedinjenim Državama se smanjio za 58,7 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara