Potpisan ugovor o donaciji opreme američke vlade za otkrivanje oružja za masovno uništenje

Vlada SADa donirala je hrvatskoj Vladi opremu za otkrivanje oružja za masovno uništenje u vrijednosti od 450 tisuća dolara, a pribavljena je pod pokroviteljstvom Međunarodnog programa sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje.

Taj su program organizirali američko Ministarstvo obrane i Savezni istražni ured (FBI) temeljem sporazuma hrvatske i američke vlade o suradnji na području sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje te promicanju obrambenih i vojnih odnosa.

Sporazum o donaciji su potpisali američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ralph Frank i državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić.

Veleposlanik Frank istaknuo je da je opasnost od oružja za masovno uništenje stvarna i da Hrvatska sudjeluje u programu od rujna 2002. s ciljem razvoja profesionalnog kadra za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje. U programu su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrane, vanjskih poslova, unutarnjih poslova, državnog odvjetništva, carine, vatrogasaca. Oni će svoje novostečene vještine pokazati na vježbi koje će biti organizirana u lipnju ove godine, rekao je veleposlanik Frank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državni tajnik Buconjić zahvalio je na donaciji rekavši da je za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje potrebna kontinuirana suradnja svih demokratskih zemalja. Izrazio je uvjerenje da će oprema koju je Hrvatskoj donirala američka vlada pridonijeti učinkovitijoj borbi protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Donirana oprema je namijenjena za slučajeve napada oružjem za masovno uništavanje, ali i za slučajeve izlijevanja opasnih tvari, a sastoji se od zaštitne odjeće, detektora, opreme za dekontaminaciju i prikupljanje dokaza, rekao je Chris Holly iz tvrtke Computer Science Corporation. Dodao je da su neki dijelovi opreme tehnički vrlo zahtjevni i da je bilo potrebno oko dva tjedna za obuku ljudi koji će njome rukovati. Oprema je standardna i slična već postoji u Hrvatskoj, a koristi se i u mnogim drugim zemljama, rekao je.

Hrvatski su nas se polaznici seminara vrlo ugodno dojmili visokom razinom operativne spremnosti i znanja i bili su vrlo brzi u rješavanju postavljenih, dosta zahtjevnih zadaća, rekao je Holly.

(Hina) xdm ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara