Potpisan ugovor o socijalnom osiguranju između Hrvatske i Australije

HRVATSKI ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović i australski veleposlanik u Hrvatskoj Neil Hewitt Francis potpisali su danas Ugovor o socijalnom osiguranju kojim se uređuje isplata mirovina između dviju država.

Pregovori su počeli 1998. i trajali gotovo pet godina zbog izmjena socijalnih zakona u obje zemlje, no na kraju smo postigli odličan sporazum, izjavio je nakon potpisivanja ugovora Vidović.

Ugovor bi, nakon ratifikacije u parlamentima, trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2004.

Vidović je naglasio da će ugovor puno značiti za 150.000 hrvatskih iseljenika u Australiji, od kojih će se dio vratiti u domovinu.

Australski veleposlanik Francis izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji će dodatno ojačati vrlo dobre odnose između Australije i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ugovorom se uređuju međusobni odnosi samo na području mirovinskog osiguranja jer takvi ugovori europskih država s prekomorskim zemljama ne sadrže odredbe o zdravstvenom osiguranju.

Ugovor pokriva sva davanja iz hrvatskog mirovinskog sustava (starosnu, prijevremenu, invalidsku, obiteljsku mirovinu i druga davanja) te australsku starosnu mirovinu, invalidsku mirovinu za tešku invalidnost te doplatak za djecu.

Na taj je način postignuta ravnoteža između dva različita mirovinska modela - hrvatskog koji se temelji na razdoblju osiguranja i australskog koji se temelji na razdoblju prebivanja u Australiji i imovinskom cenzusu.

U ugovoru su, po riječima Francisa, ponešto modificirana australska pravila oko ostvarivanja prava na mirovinu, pa će zahtjev za mirovinom moći podnijeti i osobe sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, koje će biti tretirane kao da imaju stalno boravište u Australiji.

Po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u veljači je obavljena isplata 304 mirovine iz Hrvatske u Australiju te 1.219 australskih mirovina u Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara